Paikannimilaari

 

Kuvaus

Paikannimilaari sisältää noin 158 000 nimeä ja se kattaa osan Nimiarkiston paikannimikokoelmista: 1980-luvulta lähtien arkistoon valmiiksi sähköisenä tulleita uusia paikannimikeräelmiä, ns. paikannimipankin aineiston sekä arkiston vanhempien kokoelmien (ns. 3-kokoelma) sähköiset versiot pitäjistä Antrea, Anttola, Askola, Haapavesi, Hailuoto, Juva, Kiihtelysvaara, Mikkeli ja Urjala. Saamelaisalueelta Laarissa on suomenkielisiä paikannimiä mutta ei saamenkielisiä nimiä.

Paikannimilaarin aineisto tulee sisältymään Nimiarkiston digitalisointihankkeen aineistoon.

Paikannimiä voi hakea kaikkien kenttien avulla ja hakujen tuloksia voi lajitella. Katkaistuja hakuja voi tehdä jokerimerkkiä *käyttäen. Jokerimerkillä voi korvata minkä tahansa määrän mitä tahansa merkkejä.

Hakutulokset

Hakutuloksena kokoelmista näytetään seuraavat kentät: nimi, paikanlaji, lajikoodi, kunta, kylä, kieli, kokoelma, nimen murreasu, rinnakkaisnimi, kerääjä ja keruuvuosi.

Lajikoodikentässä voi olla ns. kaksoiskoodaus, jossa on kerrottu keruuhetken mukainen laji sekä entinen laji. Sanallisen lajin jäljessä voi esiintyä pisteellä erotettuna lyhenteitä (esim. met = metsittynyt, häv = hävinnyt, ent = entinen).

Kylän nimen yhteydessä saattaa olla mainittu talo, jonka maihin paikka kuuluu.

Nimitietojen kommenttikenttää ei näytetä mahdollisten arkaluonteisiksi katsottavien tietosisältöjen vuoksi.

Rinnakkaisnimen jäljessä voi esiintyä pisteellä erotettuja lyhenteitä luonnehtimassa nimeä (tav = tavallinen, kan = kansanomainen, vir = virallinen, har = harvinainen, nyk = nykyinen, ent = entinen, van = vanhempi, uud = uudempi, lei = leikillinen, hau = haukkumanimi, yht = yhteisnimi). Rinnakkaisnimikentässä olevista nimistä on aina myös oma tietue.