Rinnastus on syntaktinen suhde, jossa on yhteen liittyneenä vähintään kaksi syntaktisesti samanfunktioista sanaa, lauseketta tai lausetta siten, että kokonaisuudella on sama syntaktinen tehtävä kuin sen osilla eli rinnastettavilla. Laajemmassa mielessä rinnastaminen voidaan nähdä tekstuaalisena strategiana, jolla osoitetaan, että kytketyillä elementeillä on jotain yhteistä. Tavallisesti osien välissä on rinnastuskonjunktio (» § 1080). Kun useita rinnastettavia liitetään yhteen, konjunktio on kirjoitetussa tekstissä yleensä kahden viimeisen välissä (» § 1082).
Selvimpiä rinnastustapauksia ovat lausekkeiden, sanojen ja sananosien liitokset, joissa kytketyt elementit ovat rakenteellisesti samanarvoisia: ne ovat samassa syntaktisessa suhteessa johonkin niitä hallitsevaan elementtiin eli niillä on sama syntaktinen tehtävä (» § 1085 – 1086).
Silloin kun rinnasteiset elementit ovat syntaktisesti yhtäläisiä ja samanarvoisia, ne ovat yleensä myös semanttisesti ja pragmaattisesti samanfunktioisia. Tällöin niiden järjestystäkin on periaatteessa mahdollista vaihtaa, esim. Sylvi ja Urho. Rinnastavien konjunktioiden oma merkitys ja kytkettyjen elementtien merkitys tosin rajoittavat vaihdettavuutta (» § 1091 – 1110).
Lauseiden rinnastaminen on nähtävä lähinnä jatkumona. Toisena ääripäänä ovat kahden sellaisen lauseen liitokset, jotka yhdessä muodostavat yhden puhetoiminnon (» § 886, 1004), yhtenäisen kokonaisuuden, esim. väitteen, kysymyksen tai kehotuksen. Kyseessä voi olla joko kahden syntaktiselta rakenteeltaan täydellisen lauseen liitos (b) tai sellainen liitos, jossa lauseilla on jokin yhteinen jäsen (c) (» § 1089). Lauseet ovat tällöin rakenteeltaan pitkälti paralleelisia eli edustavat ainakin samaa lausetyyppiä; toinen voi kyllä olla kielteinen ja toinen myönteinen.
Toisena ääripäänä lauseiden liitoksissa ovat kytkökset, joissa lauseet – tai virkkeet – eivät ole rakenteeltaan paralleelisia eivätkä semanttisilta tai pragmaattisilta tehtäviltäänkään tasavertaisia. Niillä on kuitenkin jotakin yhteistä, jonka vuoksi ne on liitetty toisiinsa rinnastuskonjunktion avulla. Kyseessä ei tällöin ole lauseiden syntaktinen rinnastaminen vaan löyhempi tekstuaalinen lisäyssuhde (» § 1090).
Keskustelussa tekstuaalisia kytköksiä syntyy puheenvuorojen rajojen ylikin (e) (» § 1011). Puhutussa kielessä partikkeleita ja, mutta, tai, vai käytetään runsaasti myös muussa kuin konjunktion tehtävässä (» § 801). Myös ja sit(ten) ‑ketjuilla muodostetut liitokset ovat tavallisia kerronnassa (f).
S: | No me oltiin lauantaina häissä ja perjantaina mä olin töissä ja maanantainaki mä olin töissä. |
T: | Ahaa. |
A: | Ja mä olin maanantaina rosiksessa. (l) |