Passiivilla tarkoitetaan yleisesti ottaen lauseita, joissa verbin muoto tai predikaatin rakenne osoittaa lauseen ydinjäsenten edustuvan toisin kuin tavallisesti, aktiivilauseessa: subjekti jää taka-alalle, ja vastaavasti jokin muu lauseenjäsen voi saada joitakin subjektin piirteitä. Suomessa on useita passiivin luonteisia rakenteita, joista yleisin ja monikäyttöisin on yksipersoonainen passiivi. Yksipersoonaisessa passiivilauseessa ei ole ilmisubjektia, ja sen finiittiverbi on passiivimuodossa (» § 110). Passiivimuotoa sanotaan yksipersoonaiseksi, koska se ei vaihtele eri persoonissa.
Yksipersoonainen passiivilause on yksi tapa kuvata asiaintiloja ilmaisematta tekijän tai muun keskeisen osallistujan identiteettiä. Seuraavassa menneiden olojen kuvauksessa sitä käytetään vaihdellen muiden rakenteiden kanssa, joilla on vastaavanlainen tehtävä. Näitä ovat nollapersoona lauseissa 4 ja 7, nollapersoonainen nesessiivirakenne lauseessa 3, sekä tulkinnaltaan passiivinen jäädä tekemättä ‑rakenne lauseessa 5 (» § 1341). (Nollapersoonasta » § 1347 – 1362, sen ja passiivin erosta » § 1363 – 1364.)
Yksipersoonaisen passiivin lisäksi on suppeampikäyttöisiä monipersoonaisia passiivirakenteita: muutospassiivi, tilapassiivi ja johdospassiivi (» § 1332 – 1346).
Muutospassiivi | Kosonen tuli valituksi. Mies joutui auton yliajamaksi. |
Tilapassiivi | Asia on hyvin hoidettu. Tapaukset ovat poliisin tutkittavana. |
Johdospassiivi | Asiat hoituvat. |
Monipersoonaisessa passiivissa finiittiverbin kieliopillisena subjektina toimii se argumentti, joka aktiivilauseessa olisi objektina. Finiittiverbi kongruoi kieliopillisen subjektin kanssa eli taipuu persoonissa. (Passiivin määrittelemisestä » § 1331.)
Huom. Termit yksi- ja monipersoonainen koskevat persoonataivutusta: monipersoonaisella on useamman persoonamuodon mahdollisuus, yksipersoonaisella ei (Tuomikoski 1971). Luonnostaan yksipersoonaisia ovat mm. verbit tuulla ja täytyä (» § 457). Muista verbeistä voidaan tehdä yksipersoonaisia juuri passiivitaivutuksella. Termin yksipersoonainen sijasta esiintyy myös impersonaalinen ja persoonaton.