Lukumäärän kvanttoripronominit ilmaisevat suhteellista tai summittaista lukumäärää. Ne edellyttävät jaottomien entiteettien joukkoja eivätkä siis liity jaollisiin sanoihin. Pronominit ovat merkitykseltään monikollisia mutta useimmat muodoltaan sekä yksiköllisiä että monikollisia. Lukumäärän kvanttoripronomineja yhdistää muihin määränilmauksiin se, että ne esiintyvät kvanttorilauseessa (» § 902 – 903): Meitä oli monta ~ useita ~ muutama. Muuten lukumääräkvanttorit esiintyvät pääasiassa substantiivin tarkenteina.
Lukumäärän kvanttoripronominit ovat pronominien rajatapauksia, sillä ne komparoituvat ja saavat adjektiiveille tyypillisiä määritteitä. Sanasta usea on sekä komparatiivi- että superlatiivijohdos, sanasta harva vain komparatiivijohdos (a). Pronomini moni ei komparoidu mutta saa muiden lukumäärän kvanttoripronominien tavoin vertailua ilmaisevan määritteen yhtä tai niin (b).
Lukumäärän pronomineille ja adjektiiveille ovat yhteisiä astemääritteet (c) (» § 615 – 616). Adjektiivimaista on sekin, että moni ja harva voivat määräisessä lausekkeessa toimia epärestriktiivisenä määritteenä: hänen harvat ilonsa ’hänen ilonsa, joita muuten on vähän’.
Huom. Vielä selvempiä adjektiiveja, joilla kuitenkin on lukumäärän merkitys, ovat lukuisa ja lukematon. Toisin kuin harva, moni ja usea, näiden sanojen yksikkömuodot eivät ilmaise lukumäärää vaan liittyvät määrää tarkoittaviin substantiiveihin ja kuvaavat määrän suuruutta: lukuisa ~ lukematon määrä ~ joukko. Lukumäärän kvanttoripronominit ilmaisevat tällöin joukkojen lukumäärää: muutama joukko ~ useat joukot.