Sana kautta on ensinnäkin genetiivitäydennyksen saava postpositio, joka esiintyy prolatiivisessa väylän tai välityssuhteen merkityksessä (a). Prepositiona sitä käytetään temporaalisissa ilmauksissa merkityksessä ’koko puheena olevan ajanjakson alusta loppuun, halki’ – lähinnä kuitenkin vain tiettyjen lekseemien yhteydessä (b) sekä harvemmin kiteytyneissä paikan ilmauksissa merkityksessä ’kaikkialla kyseisellä alueella’ (c).
Toiseksi kautta esiintyy kiinteissä väylää merkitsevissä sanaliitoissa, jolloin se on substantiivin kaltainen siinä, että se näyttää saavan etumääritteekseen kongruoivan pronominin tai numeraalin; tämä määrite on pakollinen:
Muita muotoja sanaliitolla ei ole, joten kautta on siinä enemmän partitiivitäydennyksinen postpositio kuin kongruoivan määritteen saava substantiivi.
Kolmanneksi kautta esiintyy erityisesti puhutussa kielessä elatiivi- tai ablatiivimuotoisten prosanojen kanssa, jolloin se on valinnainen. Näissä tapauksissa sitä voi pitää partikkelina, joka kylläkin pitkälti käyttäytyy postposition tavoin.
Huom. Adverbina ja adpositiona esiintyvät sanat vastaan, vastassa esiintyvät konstruktiossa verbin kanssa. Esimerkiksi vastaan on toisaalta partitiivisijaisen täydennyksen saava postpositio, esim. Jokereita vastaan ei voi ottaa turhia jäähyjä (l); – – hän ilmoittaa antavansa paperit takaisin käteismaksua vastaan (l), ja toisaalta verbiin liittyvä partikkeli: tulla ~ mennä ~ ottaa ~ väittää (jotakuta) vastaan. Jälkimmäisessä tapauksessa postpositiotulkintakin on tosin mahdollinen. Muita verbin ja partikkelin muodostamia ilmauksia ovat mm. päästä läpi, jäädä paitsi, käydä kimppuun ~ päälle, mennä yli, pukea ylle, puhua ympäri (» § 455).