Substantiivien ja adverbien välimaastoon sijoittuu myös kiteytyneitä instruktiivisijaisia ilmauksia (» § 256), joista iso osa on yhdyssanoja tai kiinteitä sanaliittoja. Ne voivat saada mm. intensiteettimääritteen.
Instruktiivisijainen sana saa kongruoimattomankin paikallissijaisen määritteen. Tällöin kyseessä on adverbimainen kiteymä, esim. näiltä osin, näillä näkymin, suuressa määrin, yksissä tuumin, kummalta puolen. Vastaavasti kiteytyneitä ovat inkongruentit partitiivipäätteisen edussanan sisältävät tapaukset useassa kohtaa, tällä tapaa, samalla kertaa jne.
Abessiivipäätteiset sanat saavat herkästi adverbin määritteitä (kuten vastaavanmerkityksiset adpositioilmaukset: aivan ilman syytä). Substantiiveiksi ne ovat siis epätyypillisiä (» § 1262).
Partitiivimuotoisia sanoja on kiteytynyt tapaa ilmaiseviksi adverbeiksi, esim. vaivihkaa (sana voi olla adjektiiviperäinenkin: hiljaa, kovaa, liikaa, lujaa).
Partitiivisijainen sana voi olla myös osa verbi-idiomia, esim. uida käsipohjaa, hyppiä tasajalkaa. Lisäksi adverbimainen kiteymä on kausaalissävyinen tyyppi piruuttaan, jolla voi olla intensiteettimääritekin. Muut kausaalisina adverbiaaleina käytettävät partitiivimuotoiset sanat ovat selvemmin substantiiveja, sillä ne saavat kongruoivan määritteen.
Epäsubstantiivimaista tällaisissa sanoissa on kuitenkin se, että ne eivät saa possessiivista genetiivimääritettä, vaikka persoonaviitteinen possessiivisuffiksi onkin mahdollinen: Tein sen tietämättömyyttäni ~ *minun tietämättömyyttäni.
Myös essiivi ja translatiivi esiintyvät substantiivikantaisten adverbimaisten sanojen sijoina. Essiivipäätteiset ilmaisevat joko määrää kuten sikana, virtanaan tai olotilaa kuten paskana (vrt. » § 683). Translatiivipäätteiset ilmaisevat lähinnä olotilaan tulemista, usein verbin kanssa muodostamassaan idiomissa, esim. elää herroiksi, olla ihmisiksi, pistää hulinaksi, mennä pipariksi.
Huom. Eräät laatua ilmaisevat substantiivi-ilmaukset saavat intensiteettiä tai määrää luonnehtivan määritteen:
Vähemmän affektisilla laatua ilmaisevilla substantiiveilla voi olla kvantifioiva määrite: nousta liian pystysuuntaan, porukkaa voi pitää vähän sisäpiirinä.