Yleiskonjunktiolla että alkava lause eli että-lause tai alisteinen kysymyslause toimii subjektina, objektina tai predikatiivina, kun lauseyhteys mahdollistaa merkitykseltään abstraktin jäsenen (a). Subjektiksi ja objektiksi katsottavina esiintyvät lisäksi adverbiaalikonjunktioilla alkavat kun-, jos- ja vaikka-lauseet (» § 1148, 1151). Lauseen yhteydessä voi olla myös tukipronomini (b) (» § 1145).
Adverbiaalitäydennyksen tehtävässä esiintyy tavallisimmin tukipronominillinen lause, esim. Minä pidän siitä, että asiat hoituvat ripeästi, joskin pronomini voi jäädä eräistä tapauksista pois (» § 1145, 1155 – 1157). Tukipronominiin liittyvä lause on rakenteellisesti tuon pronominin määrite eli NP:n osa.
Että-lause ja alisteinen kysymyslause esiintyvät myös muissa yhteyksissä lausekkeiden osina, jolloin ilmauksessa on tavallisesti pronomini tai muu pro-sana (» § 1160 – 1162). Substantiivilausekkeeseen sisältyvistä, substantiivia määrittävistä lauseista tyypillisin on relatiivilause (» § 1164 – 1167).
Sellaisissa tapauksissa kuin siksi että, sen vuoksi että ~ koska, siitä huolimatta että ~ vaikka jne. että-lause liittyy sijataivutteiseen pronominiin tai adpositiolausekkeeseen ja ilmaus vastaa merkitykseltään adverbiaalikonjunktiolla alkavia adverbiaalilauseita.
Kuin-sanalla alkava rakenne voi olla lause tai koostua yhdestä tai useammasta lausekkeesta. Kuin-rakenne toimii komparaatiojohdoksen tai muun vertailusanan täydennyksenä, pronominaalisen lausekkeen osana, predikatiivina tai adverbiaalina sekä monissa kiteytyneissä rakenteissa (» § 1172 – 1176).