Absoluuttista ominaisuutta ilmaisevat eli absoluuttiset adjektiivit kuvaavat ominaisuuksia, joita entiteetillä joko on tai ei ole. Tällaiset kategorioivat adjektiivit ovat lähinnä substantiivikantaisia johdoksia, jotka ilmaisevat materiaalia (puinen), ajallista tai paikallista alkuperää (kivikautinen, pohjoissavolainen), määräikää tai ‑kestoa (3-vuotias, 30-vuotinen) tai johonkin liittyvyyttä tai kuuluvuutta (musiikillinen, sosioekonominen, viittomakielinen). Absoluuttisen adjektiivin merkitys ei riipu mahdollisen pääsanasubstantiivin tarkoitteesta. Näin esim. adjektiivin kuopiolainen paikkaan liittävä ominaisuus on sama riippumatta siitä, onko määritettävä substantiivi esim. laulaja, järvimaisema vai lihapiirakka. Absoluuttiset adjektiivit eivät yleensä saa intensiteettimääritteitä eivätkä ne komparoidu: ?erittäin puinen, ?puisempi. Luonteeltaan absoluuttisia ovat myös sellaiset olion tilaa ilmaisevat adjektiivit kuin kuollut, elävä, alaston, työtön, joiden ominaisuus pätee joko kokonaan tai ei ollenkaan. Perusmerkityksessään tällaiset adjektiivit eivät komparoidu eivätkä saa intensiteettimääritteitä: ?kuolleempi, ?erittäin kuollut, ?melko työtön. Osa voi kyllä saada täyteyden asteen määritteen kuten melkein kuollut, täysin väritön (» § 615).
Absoluuttista ominaisuutta ilmaisevat kategorioivat adjektiivit muodostavat tyypillisesti asteikottomia kaksijäsenisiä vastakohtapareja: elollinen : eloton, kaupallinen : epäkaupallinen, kielellinen : ei-kielellinen (kieltoprefikseistä » § 1630 – 1631). Kategorioivista adjektiiveista muodostuu lisäksi toisensa poissulkevia sarjoja, esim. puinen, metallinen, muovinen jne.
Monet sinänsä absoluuttiset ominaisuudet on mahdollista nähdä suhteellisina etenkin kuvallisessa tai arvottavassa merkityksessä. Tällöin niitä kuvaavat adjektiivit voivat komparoitua ja saada intensiteettimääritteitä.
Värit ovat absoluuttisia siinä mielessä, että esim. punainen on tietynlainen väri riippumatta siitä, mistä entiteetistä on kyse. Värisävyissä voi kuitenkin erottaa eri asteita, jolloin komparointikin on mahdollista: