Objektin läsnäolo perustuu verbin valenssiin tai johonkin täydennysmuottiin. Lausetta, jossa on objekti, sanotaan transitiivilauseeksi. Prototyyppisessä transitiivilauseessa tilanne on rajattu ja objekti vaikutuksenalainen (» § 891). Myös verbejä sanotaan transitiivisiksi, jos niiden valenssiin kuuluu objekti (» § 446). Joidenkin verbien yhteydessä objekti on sananmukaisesti pakollinen; tällaiset verbit ilmaisevat esim. aikaansaamista kertomatta sen tavasta (aiheuttaa, valmistaa, liittää) tai abstraktia suhdetta (edellyttää, sisältää, omistaa). Objektin puuttuminen on silloin ymmärrettävissä vain ellipsiksi tai nolla-anaforaksi: Tee ei aiheuta minulle unettomuutta mutta kahvi aiheuttaa. Tavallisempaa on, että objekti voidaan ilmaista tai jättää ilmaisematta riippuen siitä, kiinnitetäänkö huomiota kohteeseen tai tulokseen vai itse toimintaan (a) (tarkemmin » § 460, 892).
Puuttuva objekti voidaan tulkita myös läsnäolevaan viittaavaksi (b). Etenkin kun ilmaistaan toimintaa, joka tyypillisesti kohdistuu toimijaan itseensä, objektittomuuden tulkinta on refleksiivinen: riisua ’riisuutua, riisua itsensä’ (c).
Transitiivilauseessa voi vastaavasti olla verbi, joka ei normaalisti saa objektia (» § 449, 927, 929).
Muodollisin perustein objektina voi pitää myös eräiden kiteytyneiden intransitiivisten rakenteiden partitiivisijaista täydennystä. Näitä ovat verbin ja nominin muodostamat idiomit olla ~ tulla sääli ~ ikävä ja käydä sääliksi (d) sekä ilmaukset olla edellä, jäljessä ja paossa sekä vastaavasti liikeverbi + karkuun, pakoon (e).
Objektin rajatapauksia ovat objektinsijaiset määränilmaukset eli osmat (» § 972) ja transitiivisen tuloslauseen predikatiivi: Me teemme sinusta johtajan (» § 957).
Huom. Seuraavantyyppisissä lauseissa on muodollisesti katsoen kaksi objektia: Olen syönyt mahani kipeäksi tulehduskipulääkkeitä – – (E). Ilmaustyyppi itsensä ~ mahansa kipeäksi toimii tässä kuitenkin lähinnä tuloksen ilmauksena (» § 482).