Hakuohje 
SISÄLLYS > RAKENNE > Rinnasteiset rakenteet ja niiden merkitysvastineet > Semanttisia suhteita > Additiiviset suhteet > Konjunktio ja > Ja-kiteymiä ja toistorakenteita > § 1093 Kaksi ja puoli, otti ja lähti, meni ja söi

§ 1093 Kaksi ja puoli, otti ja lähti, meni ja söi

Kiteytyneitä lausekkeiden ja-rinnastuksia ovat numeraalin sisältävät ilmaukset, joissa jälkimmäinen luku esittää lisäyksen ensimmäiseen lukuun (» § 781).

(a)
– – elokuvan kesto n. 1 tunti ja 10 minuuttia. (L) | Kaikkiaan Venäjä on vielä velkaa kolme ja puoli miljardia markkaa. (l) | Viinalitran valmistukseen kuluu näet kaksi ja puoli kiloa viljaa, – –. (l) | Kotimikronkin saa pelittämään tuhatta ja sataa kun tietää konstit. (L)

Ajan mittayksiköistä ilmaustyyppi on tavallinen ilman konjunktiotakin, esim. tunti 18 minuuttia, samoin tarkemmissa painon ilmauksissa, esim. vauvan paino: 2 kg 315 g.

Eräissä tapauksissa ja-konjunktion sijalla voisi olla sana per tai vinoviiva; tällöin kytkettävät toimivat fraasinomaisesti kokonaisuutena:

(b)
Tähän asti TBK on noussut vitosesta kakkoseen sarjaporras ja vuosi vauhdilla. (l) vrt. sarjaporras per vuosi ~ sarjaporras/vuosi | Vuosi ja kirja tai kaksikin ‑vauhtia on kirjoittanut historiallista rakkausviihdettä myös Ursula Pohjolan-Pirhonen – –. (A)

Kahden toimintaa ilmaisevan verbin kytkeminen ja-konjunktiolla on retorinen keino, jolla kohdistetaan huomio kertomuksen tiettyyn kohtaan. Ensimmäinen verbeistä on merkitykseltään yleisempi: ottaa (c), tulla (d) ja mennä (e).

(c)
Vuosi riitti ja Iiro otti ja lähti suuryrityksen johtoon – –. (L) | – – ikivanha astianpesukone otti ja syttyi palamaan. (k) | Kuka siitä oikeen on vastuussa jos minä nyt otan ja kaadun ja katkaisen koipeni? (P) [odottamaton tapahtuma]
(d)
Niinhän siinä sitten kävi että vierasjoukkue tuli ja teki ensimmäisen maalin – –. (E) | Räty tuli ja näytti – – kaapin paikan. (l) | Sellainen mielikuva, että minulle onnistuu kaikki, että tulen ja hymyilen ja saan kaiken – –. (l) [kontrolloitu tapahtuma]
(e)
Lehtonen ja valmentaja Ismo Laasanen eivät näet jaksaneet uskoa finaalipaikkaan, joten nuorukainen meni ja söi itsensä yli painoluokan. (l) [harkitsematon teko]

Sulje kaikki tasot

KOKO SISÄLLYSLUETTELO

SANAT

RAKENNE

Yleistä sanaluokista ja lausekerakenteesta

Verbit

Infinitiivit ja partisiipit

Substantiivit

Adjektiivit

Komparaatioadjektiivit ja ‑adverbit

Adverbit

Post- ja prepositiot eli adpositiot

Pronominit ja muut pro-sanat

Numeraalit

Partikkelit

Lauseen ominaisuudet, lausemaisuus ja lausetyypit

Nominaaliset lauseenjäsenet

Lausuma ja vuoro

Lisäykset lauseen ja muun lausuman osina

Rinnasteiset rakenteet ja niiden merkitysvastineet

Yleistä

Lausekkeiden, sanojen tai sananosien rinnastus

Lauseiden rinnastus ja lisäys

Semanttisia suhteita

Adverbiaalilauseet ja niiden merkitysvastineet

Lause täydennyksenä ja lausekkeen osana

Ellipsi

Vieruspari ja sekvenssi

ILMIÖT

Sulje kaikki tasot