Entiteettien määrän suuruutta ja riittävyyttä tai tavan intensiteettiä ilmaistaan asetelmassa 108 esitetyillä kvanttoriadverbeilla ja partikkeleilla.
Määrän suuruutta ja tavan intensiteettiä ilmaisevia adverbejapaljon, hirveästi, mielettömästi, pirusti,
runsaasti, valtavasti, älyttömästi, kosolti, paljolti, pitkälti,
enemmälti, sikana | vähä(se)n, hieman, hiukan,
hiukkasen, hivenen, pikkuisen, rahtusen, niukalti, joltisesti(kin),
lisää, maksimaalisesti, minimaalisesti | Riittävyys: kylliksi,
yllin kyllin, tarpeeksi, liiaksi, liialti, liikaa Entiteettien paljoutta ilmaisevia adverbejakasoittain, massoittain, kymmenittäin,
tuhansittain, tusinoittain | mustanaan, solkenaan;
paksulti, viljalti | kilokaupalla, litratolkulla,
kasapäin, satamäärin, tuhatmäärin Kieltohakuisia partikkeleitaensinkään,
lainkaan, ollenkaan, yhtään, mitään, liiemmälti |
Keskeisiä kvanttoriadverbeja ovat paljon ja vähän. Niillä on erisävyisiä ja ‑tyylisiä merkitysvastineita kuten hirveästi, kosolti, sikana, hieman. Kvanttoriadverbit toimivat ensinnäkin komparatiivijohdoksen astemääritteenä (a). Toiseksi ne ovat määrää tai intensiteettiä ilmaisevia adverbiaaleja liittyessään verbiin (b).
Adjektiivin ja adverbin yhteydessä esiintyy astemääritteenä yleensä ominaisuuden vähäisyyttä ilmaisevia kvanttoriadverbeja kuten vähän, hieman, ei niinkään ominaisuuden paljoutta ilmaisevia kuten paljon, lisää (» § 675). Lause on yleensä myönteinen.
Kolmanneksi kvanttoriadverbi ilmaisee NP:n tarkoittaman joukon tai aineen määrää ja sijaitsee joko NP:n vieressä tai siitä erillään.
Kvanttoriadverbi voi ilmaista joko yhteydestä ilmenevän objektitarkoitteen määrää, esim. Söin paljon ’paljon ruokaa’, tai tekemisen määrää, esim. Hän luki ihan mielettömästi ’paljon kirjoja’ tai ’pitkiä aikoja’. Nämä tulkinnat eivät aina eroa toisistaan.
Sellaiset adverbit kuin massoittain, litratolkulla ilmaisevat pelkästään entiteettien, eivät tekemisen määrää. Ne kvantifioivat partitiivimuotoisen lausekkeen tarkoittamaa paljoutta.
Huom. 1. Paljolti ja pitkälti tarkoittavat lähinnä ’suurelta osalta, suuressa määrin’, eikä niitä käytetä muiden lti-adverbien tavoin; vrt. Minulla on enemmälti ~ kosolti ~ ?paljolti ~ *pitkälti rahaa. Niitä voi luonnehtia myös tavan adverbeiksi: Pitkälti kyse onkin – – siitä, onko järkevää tukea ylituotantoa (l) (» § 377).
Huom. 2. Kun kvanttoriadverbin sisältävässä lauseessa on partitiivisijainen NP, esim. Paikalla oli paljon ihmisiä, adverbi kvantifioi tuon NP:n tarkoittamaa paljoutta, mutta kyse ei ole välttämättä määritesuhteesta: tällöin kvanttoriadverbi ja NP eivät kuuluisi samaan lausekkeeseen. Periaatteessa mahdollinen on myös sellainen analyysi, että paljon saa täydennykseksi partitiivisijaisen NP:n samaan tapaan kuin numeraalit, osasanat ja täynnä-tyypin adverbit (» § 659).