Perfektissä tilannetta tarkastellaan puhehetken näkökulmasta käsin (V = P). Ellei ilmaukseen sisälly jatkuvuutta ilmaisevaa ainesta, tilanne tulkitaan päättyneeksi. Tällaiset lauseet ovat aspektiltaan rajattuja (» § 1498):
Perfekti-ilmauksen tarkoittamalla tilanteella on viittaus- ja puhehetken kannalta relevantteja seurauksia. Keskeistä ei siis ole ajan kuluminen. Perfektin ilmentämä aikaviittaus on epämääräinen.
Esimerkissä (a) vastaaja ilmaisee, että menneen toiminnan seurauksena hän ei enää juo. Hän ei siis vain luonnehdi mennyttä toimintaansa vaan myös siitä seurannutta nykyistä tilaansa, puheena olevan tilanteen jälkivaikutusta. Toisin sanoen keskeisellä sijalla on tilanmuutosta seuraava uusi tila. Vastaavasti ryhmän (b) esimerkeissä.
Verbi voi olla statiivinenkin (c). Tila ei siis jatku nykyhetkeen asti, mutta ilmauksessa korostuu menneen tilan relevanssi puhehetken kannalta.
Ryhmien (d–e) esimerkeissäkin on kyse menneen ja päättyneen tilanteen vaikutuksesta puhe- ja viittaushetkeen asti. Vaikutuksen laatu, relevanssin tyyppi vaihtelee kontekstista riippuen. Esimerkiksi lause Oletko koskaan maistanut etanoita? voidaan tulkita henkilön nykytilanteen kannalta myös tilaksi tai ominaisuudeksi: ’oletko sellainen, että olet maistanut etanoita’. Keskeistä ei siis ole viittaus johonkin menneeseen tilanteeseen sinänsä, vaan menneeseen jolla on nykyrelevanssia.
Perfektimuotoisella ilmauksella voidaan myös mm. toteavasti luetella esiintyneitä tapahtumia: