Kvantitatiivisesti määräinen ja epämääräinen NP saavat melko erilaisen merkityksen samassa lauseyhteydessä. Ryhmän (a) lauseiden kvantitatiivisesti epämääräinen hiiriä antaa ymmärtää, että joka paikassa oli jokin määrä hiiriä ja että jokainen on nähnyt jonkin määrän hiiriä; yhdestä ja samasta hiirijoukosta ei välttämättä ole puhe. Ryhmän (b) lauseiden kvantitatiivisesti määräinen hiiret taas antaa ymmärtää, että sama hiirijoukko oli levittäytynyt joka paikkaan ja jokainen on nähnyt saman hiirijoukon. Kvantitatiivisesti epämääräinen NP on siis kvanttorin, esim. jokainen-pronominin vaikutusalassa (a), määräinen ei.
Subjektissa, jonka tavallisin ja usein ainoa mahdollinen sija on nominatiivi, voi kvantitatiivisesti määräisen ilmauksen kuitenkin tulkita myös summittaisesti, mikä ei ole helposti erotettavissa kvantitatiivisesta epämääräisyydestä. Niinpä kohdan (c) esimerkit ymmärretään niin, että sanottu (karnevaaleihin osallistuminen ja tietty käsitys) pätee käytännössä vain jostakin, ehkä pienestäkin osasta mainitun joukon (kankaanpääläisten, tutkijoiden) jäseniä. Tässä nominatiivisubjekti tarkoittaa kontekstissa ylipäätään mahdollista joukkoa tai ainepaljoutta kokonaisuudessaan.
Kvantitatiivinen määräisyys on eri asia kuin tunnistettavuus, sillä kvantitatiivisesti määräinen NP voi esitellä uuden tarkoitteen; tällainen on ryhmän (c) toisen esimerkin tutkijat. NP on kvantitatiivisesti määräinen mutta indefiniittinen myös sellaisissa tapauksissa kuin (d) ja (e). Ryhmän (d) esimerkeissä tarkoite on monikollisuudestaan huolimatta yhteen kuuluvaksi käsitetty kokonaisuus tai sarja; tällaisia ovat mm. monikkosanat (» § 558). Ryhmän (e) tapauksissa monikon nominatiivi saa distributiivisen tulkinnan (» § 916).
Jos taas kvantitatiivisesti epämääräisellä NP:llä tehdään uudelleenmaininta, se ei ole täysin samatarkoitteinen edeltävän maininnan kanssa. Kyseessä voi olla esim. osajoukko tai erä edellä mainitusta paljoudesta tai osittain päällekkäinen paljous (f). Täysin samatarkoitteinen uudelleenmaininta vaatii kvantitatiivisesti määräisen lausekkeen (g).
Kvantitatiivisesti epämääräiseen NP:hen voi liittyä se-tarkenne osoittamaan esim. ainetyypin tunnistettavuutta (h) (» § 1413):