Väitelauseen muotoinen 3. persoonan subjektin sisältävä ohje soveltuu etenkin tilanteeseen, jossa vastaanottaja on puhujan ohjauksessa tai valmennuksessa ja tavallisesti saanut samoja ohjeita jo aiemmin. Tällaisia tilanteita ovat viraston alaisilleen instituutioille jakamat toimintaohjeet, joissa toiminnan suorittajan ilmaiseva subjekti on tarpeen saada esille (a). Urheiluvalmennuksen ohjeille on ominaista subjektillisen väitelauseen käyttäminen (b). Tyypillistä tilanteille on, että potentiaalisia vastaanottajia on useampia kuin yksi.
Kohteliaisuusfraasin yhteydessä indikatiivin preesensmuoto on tulkittavissa luvaksi (c). Indikatiivin monikon 1. persoona on puolestaan performatiivisessa käytössä (» § 1671) (d).
Lausumapartikkeli jos tekee passiivimuotoisesta monikon 1. persoonan väitelauseesta ehdotuksen tai pyynnön (e). (Vrt. jos + konditionaali » § 1659.) Ehdotus voi olla paitsi monikon myös yksikön 1. persoonassa (f).
A: | Jos mä tuun sinne kuudeks. |
B: | Joo. Sehän käy ihan hyvin. (P) |
Huom. Joissakin tilanteissa, kuten urheiluvalmennuksessa, voi toimintakehotus olla myös indikatiivin imperfektissä. Seuraavassa valmentaja esittää harjoituskehotuksensa näyttämättä itse ensin mallia; imperfektin lausuminen on lähtökehotus.