Elatiivi on erosija, jonka tulosijaisia vastineita ovat illatiivi ja translatiivi. Elatiivi on sisäpaikallissijoista esiintymätaajuudeltaan harvinaisin (» § 1227 taulukko 10), mutta sillä on koko joukko erilaisia tehtäviä. Elatiivista paikan ja tilan ilmauksissa » § 1239 – 1246 ja ajanilmauksissa » § 1249.
Elatiivin lähtökohdan ja lähteen merkitys näkyy ns. tuloslauseessa, jossa ilmaistaan, mistä tai kenestä tulee tai kehittyy jokin tai jonkinlainen (» § 904). Toiseksi lähteen merkitys ilmenee entiteetin valmistusmateriaalin ilmauksissa ja kolmanneksi tuntemuksen kokijaa tai havainnon lähdettä tarkoittavissa ilmauksissa.
Lähdettä ilmaisevan elatiivilausekkeen voi tulkita merkitsevän instrumenttiakin: Vahtimestari sai puukosta Puotinharjussa (L).
Elatiivisijaisen lausekkeen keskeisiä tehtäviä on toimia syytä ja aihetta ilmaisevana adverbiaalina, joka liittyy verbiin, abstraktiin substantiiviin tai tilaa luonnehtivaan adjektiiviin tai adverbiin (» § 996, 587, 618).
Elatiivi ilmaisee puheenaihetta myös yksinäisen NP:n sijana:
Elatiiville tyypillistä on ilmaista kosketuskohtaa, esim. Klikkaa tästä, niin saat lisätietoja! (E), sekä kokonaisuutta tai kokonaisuuden osaa, jolle tapahtuu jotakin tai jota luonnehditaan jonkinlaiseksi: Autosta hajosi moottori; Housut ovat polvista rikki (» § 1243 – 1244). Lisäksi elatiivilausekkeella ilmaistaan aukollista, läpimentävää väylää (» § 984).
Elatiivi ilmaisee myös arvoa, jonka edestä jotakin mm. vakuutetaan tai myydään:
Oman merkitysryhmänsä muodostavat tapaukset, joissa elatiivilauseke ilmaisee jaollista entiteettiä, jolla jokin – nominatiivisijaisella lausekkeella ilmaistu – paikka täyttyy tai josta se tyhjenee. Elatiivilausekkeella ilmaistaan myös puuttumista rakenteissa jostakin on pula(a) ~ puutetta.
MA-infinitiivin sijana elatiivi on teksteissä harvinainen (» § 1228 taulukko 12) joskin produktiivinen. Siirtymistä kuvaavien verbien yhteydessä se viittaa lokatiivisesti infinitiivin ilmaisemaan toimintaan, joka on ohi: Hän tuli syömästä. Se esiintyy rektion edellyttämänä estämistä ja loppumista merkitsevien verbien kanssa: Kiellän sinua lähtemästä; Yhtye lakkasi esiintymästä (» § 499, ks. myös » § 1236).
Huom. Eräät olotilaa ilmaisevat adverbit tai partikkelit sisältävät elatiivin päätteen: ennestään, entuudestaan; kahdestaan, puolestaan, pelkästään (» § 387).