Intensiteettipartikkelit ja vastaavasti intensiteettimääritteinä käytettävät adjektiivin ja voimasanan genetiivimuodot ovat tyypillisiä adjektiivin (ja adverbin) etuasemaisia astemääritteitä. Niiden avulla ominaisuuden asteen voi esittää olevan normaalia tai odotuksenmukaista korkeampi tai alhaisempi (a) (» § 621, 664 – 666). Adjektiivin astemääritteitä ovat myös vähäistä määrää ilmaisevat kvanttoriadverbit (b).
Astemääritteenä käytetään myös komparatiivi- tai superlatiivimuotoista adverbia: vähemmän mukava, eniten käytetty (» § 641).
Täyteyden ja likimääräisyyden asteen määritteet kuten täysin, melkein, osittain ilmaisevat, missä määrin ominaisuus pätee puheena olevaan entiteettiin: kokonaan vai osittain (» § 659 – 661). Täyteyden astemääritteen saa adjektiivi, joka ei normaalisti komparoidu eikä saa intensiteettimääritteitä mutta ilmaisee kuitenkin ominaisuutta tai laatua, jonka rajat on mahdollista saavuttaa. Tällaisia ovat sellaiset adjektiivit kuin tyhjä, täysi, samanlainen, (jonkin) kaltainen.
Toisaalta sellaiset adjektiivit kuin tiistainen tai viimevuotinen eivät ilmaise ominaisuutta, jonka rajat voitaisiin saavuttaa, ja siksi esim. ilmaukset *täysin viimevuotinen, *jossain määrin tiistainen eivät ole mahdollisia. Myös komparoituvat fysiologista tai tunnetilaa kuvaavat adjektiivit voivat saada täyteyden asteen määritteen – riippumatta siitä, käsitetäänkö adjektiivi suhteellista vai absoluuttista ominaisuutta ilmaisevaksi:
Yksilöivät adjektiivit saavat sellaisia täyteyden astemääritteitä kuin aivan, ihan tai melkein, lähes (e). Sen sijaan yksilöivää ominaisuutta ei voi luonnehtia määritteillä täysin tai osin: ?täysin ensimmäinen, ?osittain kaunein.
Riittävyyttä ja liiallisuutta ilmaisevat sanat kuten liian, riittävän ovat tavallisia adjektiivin astemääritteinä. Ominaisuuden riittävyys tai liiallisuus voidaan esittää myös suhteutettuna tarkoitukseen tai tilaan, joka ilmaistaan lähinnä tulosijaisella adverbiaalilla, infiniittisellä rakenteella tai jotta-lauseella.
Huom. Kun yksilöivää adjektiivia seuraa adjektiivi mahdollinen tai jokin sen merkitysvastine, esim. kuviteltavissa oleva, tämä ymmärretään merkityksen kannalta adjektiiviin liittyväksi, esim. – – joukot eivät suinkaan ole jääneet junasta ensimmäisellä mahdollisella pysäkillä Suomen itärajan tuntumaan (l).