Yksipersoonaisen passiivin voi muodostaa merkitykseltään ja valenssiltaan monenlaisista verbeistä. Ainoa ehto muodostukselle on, että verbi voi saada ihmistarkoitteisen perussubjektin (» § 1322). Tästä seuraa, että passiivi on mahdollinen samoista verbeistä kuin 1. ja 2 persoonan muodot. Passiivia ei siis muodosteta yksipersoonaisista verbeistä: sää- (myrskytä), tuntemus- (huimata) eikä nesessiiviverbeistä tai muista nesessiivisistä predikaateista (täytyä, olla paras(ta)) (» § 457). Rajoituksesta seuraa edelleen, että passiivia ei ole erikoislausetyypeillä, joiden subjektimaisin jäsen on muussa sijassa kuin nominatiivissa ja verbi yksinomaan kolmaspersoonainen (» § 891 – 906). Tällainen on esim. omistuslause (Heillä on osakkeita); sen sijaan esim. verbistä omistaa passiivin voi muodostaa (a). Verbiä tulla käytetään passiivissa mm. predikatiiviadverbiaalin kanssa (b), mutta ei tälle rakenteelle lähimerkityksisessä tuloslauseessa, jossa sillä on subjektin asemesta elatiivimuotoinen täydennys (c).
Sama koskee tunnekausatiivilausetta kuten Minua harmittaa. Monilla siinä esiintyvillä verbeillä on kuitenkin myös 1. tai 2. persoonan subjektin sekä passiivimuodon sallivaa käyttöä, jonka mukaan tuntemuksen aiheuttaa ihminen, mahdollisesti tahallaan (d) (» § 467).
Se, että subjektiargumentin on oltava ihmistarkoitteinen, pakottaa tulkitsemaan verbin tietyllä tavalla: passiivilauseessa eivät tule kyseeseen sellaiset verbin alamerkitykset, jotka edellyttävät muuta kuin ihmissubjektia. Merkitä tarkoittaa passiivissa ’merkinnän tekemistä’ eikä ’merkityksen kantamista’ (e), kuulua ’jäsenenä olemista’ eikä ’kuultavuutta’ (f), seurata ’perässä kulkemista’ eikä ’johtumista’ (g). Tämä kuvastuu myös siinä, millaisia täydennyksiä verbiin liittyy.
Passiivimuotoiset verbit ovat tyypillisimmin agentiivisia eli tarkoituksellista toimintaa ilmaisevia, mutta tämä ei ole kieliopillinen rajoitus: passiivissa voi yhtä hyvin olla esim. statiivinen predikatiivilause kuten Siellä ollaan köyhiä tai tilanmuutosverbin sisältävä lause, esim. Leijonakuningas-huumasta ei ole vielä kunnolla toivuttu, – – (l).
Huom. Verbit löytyä, näkyä ’olla nähtävissä’ ja puuttua (jostakin) eivät esiinny passiivissa vaikka sallivatkin ihmistarkoitteisen subjektin. Monet U-johdokset esiintyvät kuitenkin passiivissa; se, että verbillä on passiivimainen suhde kantaverbiinsä (» § 1344), ei siis estä yksipersoonaisen passiivin käyttöä.