Hakuohje 
SISÄLLYS > ILMIÖT > Sijamuotojen syntaksia ja semantiikkaa > Paikallissijat > Sisä- ja ulkopaikallissijat > Paikannimet: Kittilästä Kreetalle > § 1242 Paikallissijan määräytyminen paikannimissä

§ 1242 Paikallissijan määräytyminen paikannimissä

Paikannimi, jolla ei ole – ainakaan nykykielessä – appellatiivista käyttöä, on sijainnin ilmauksissa yleensä sisäpaikallissijainen: Kuhmossa, Iissä, Juuassa, Aitoossa, Kuopiossa, Helsingissä. Ulkopaikallissijaisuus voi johtua siitä, että nimi on alun perin viitannut veden äärellä sijaitsevaan paikkaan, esim. Raumalla, Tampereella, Vantaalla, mutta syy ei aina ole yhtä ilmeinen, vrt. Maaningalla, Hyvinkäällä, Kiteellä. Vaihteluakin voi esiintyä samassa nimessä: Velkuassa ~ Velkualla. Useat inen-loppuiset paikannimet taipuvat sisäpaikallissijoissa ja monikollisina: Kauniaisissa, Kuhmoisiin, Huittisista, eivät kuitenkaan kaikki: Kaustisella (~ Kaustisilla).

Monet joki‑, koski‑, järvi‑, vesi‑, niemi‑, mäki- ja vuori-loppuiset paikannimet ovat sijainnin ilmauksissa appellatiivisen sanan mukaisesti ulkopaikallissijoissa: Suonenjoella, Anjalankoskella, Heinävedellä, Rovaniemellä, Riihimäellä, mutta kuitenkin esim. Munkkiniemessä, Mynämäellä ~ Mynämäessä. Monet Suomen saarten nimet ovat sijainnin ilmauksissa sisäpaikallissijaisia: Hailuodossa, Hietasalossa, Kulosaaressa.

Ulkomaisista paikannimistä muut kuin saarta tarkoittavat esiintyvät sijainnin ilmauksissa lähinnä sisäpaikallissijaisina, esim. Ruotsissa, Göteborgissa; poikkeuksellinen on ulkopaikallissijainen Venäjällä. Saarta tarkoittavat yksikölliset paikannimet esiintyvät tavallisimmin ulkopaikallissijoissa (a), joskin myös sisäpaikallissijoja esiintyy (b). Monikkomuotoiset saarennimet ovat sijainnin ilmauksissa ulkopaikallissijaisia (c).

(a)
Viisivuotiaat käyvät Rhodoksella ja Kreetalla samaan tapaan kuin ennen mummolassa, – –. (l) | Mypa kaatui Kyproksella. (E) | Bahamalla on todellisuudessa yhtä likaista ja tylsää kuin Kanariallakin. Balilla on helvetin kuuma, – –. (l) | – – [elokuvaa] lähdetään tekemään Maltalle. (l)
(b)
– – Rhodoksesta tuli ylimääräinen laivalasti kyproslaisia lomaltapalaajia. (l) | Kyproksesta pikavauhtia lähtenyt Suomen osasto (E) | – – [risteilijän] kotisatama on Bahamassa sijaitseva Nassau. (l) | Shkaki ammuttiin viime torstaina Maltassa. (l)
(c)
Filippiineillä ensimmäiset sars-kuumeen uhrit. (L) | Eniten naisparlamentaarikkoja löytyy Seychelleiltä – –. (l) | matka Malediiveille (l) | Antilleilta Englantiin saapuva krikettijoukkue (E) | Färsaarilla alkaa keskustelu itsenäisyydestä. (E)

Sulje kaikki tasot

KOKO SISÄLLYSLUETTELO

SANAT

Fonologia ja morfofonologia

Taivutus

Liitepartikkelit ja syntagmaattiset sulaumat

Sanarakenne ja sananmuodostus

Nominijohdokset

Verbijohdokset

Adverbijohdokset ja muut päätteelliset adverbit

Yhdyssanat

Yhdyssanan rakenne

Määritysyhdyssanat

Yleistä

Määriteosan muoto

Appositioyhdyssanat

Bahuvriihiyhdyssanat

Toistoyhdyssanat

Edusosana adjektiivi

Edusosana partisiippi tai verbi

Summayhdyssanat

Yhdyssana lausekkeen osana

RAKENNE

ILMIÖT

Sijamuotojen syntaksia ja semantiikkaa

Yleistä

Kieliopilliset sijat

Paikallissijat

Olo- ja suuntasijaisuus

Sisä- ja ulkopaikallissijat

Paikallissijat ajanilmauksissa

Paikallissijojen muuta käyttöä

Vajaakäyttöiset sijat

Sijojen rajatapauksia

Kongruenssi

Passiivi ja passiivimaiset rakenteet

Nollapersoona

Sanajärjestys

Määräisyys ja viittaaminen

Referointi

Aspekti

Tempus

Modaalisuus

Kielto ja kielteiset ilmaukset

Imperatiivi ja muut direktiivit

Kysymykset

Affektiset konstruktiot ja keinot

Sulje kaikki tasot