Suora esitys ikään kuin siirtää alkuperäisen puheen sellaisenaan keskelle meneillään olevaa kerrontaa: se esittää mimeettisesti eli demonstroi aiempaa sanomaa. Referaatti seuraa tai edeltää johtolausetta ilman kieliopillista merkkiä, jolla referaatti ja johtolause kytkettäisiin toisiinsa syntaktisesti. Sen merkkinä voi olla tavan adverbi näin, seuraavasti, sillai tms., jonka kanssa referaatti muodostaa löyhän appositiorakenteen. Kirjoituksessa osat erotetaan tavallisesti toisistaan välimerkeillä (kaksoispiste, lainausmerkit, repliikkiviiva), puhutussa kielessä suora sitaatti erottuu kerronnasta yleensä äänen sävyn muuntamisella (a) (» § 1463 – 1464, 1488).
Suoran esityksen avulla voidaan välittää vastaanottajalle sellaisia alkuperäisen puhetoiminnon piirteitä kuin lausuman imperatiivimuotoisuus, puhuttelut ja partikkelit (b) (» § 1462), joita epäsuoraan esitykseen ei sisälly. Lisäksi sillä välitetään persoonallisia, tilannesidonnaisia ja affektisia piirteitä kuten toistoa ja ääntötapaa (c), murteellisuuksia (d) tai puhekielisestä ympäristöstä poikkeavaa kirjakielisyyttä (» x esimerkki a).
Niina: | no ku (.) se on katom meiän suvussakiv vähä semmone, (.) jos ↑otat jotain niinku et (.) no ↑hyvä on et mä saan sitte hehtaarim maata. |
Henna: | mm, |
Niina: | ne o heti et @no kyllä kelepas. (.) kyllä kelepas sillekkii.@ .hh sit jos et otam mitään ni (0.5) @niiv vaan ei kelepaat tuolle. (.) ei ei sille kelepaas se on ylypee. [@ = äänen sävyn muutos] (P; H. Lappalainen 2004: 285) |
Suorassa ajattelun referoinnissa lausumat ovat usein katkelmallisia, eivät välttämättä lauseita (e) (tarkemmin » § 1491).
Epäsuorassa esityksessä referaatti on mukautettu kertojan tekstiin; se on sijoitettu syntaktiseksi osaksi johtoilmausta ja siirretty viitepisteiltään meneillään olevan puhetilanteen mukaiseksi. Tavallisimmin epäsuoran esityksen referaatti on johtolauseen verbin lauseobjektina (f): se on joko finiittinen että- tai kuinka- ~ miten-lause tai alisteinen kysymyslause. Eräiden intransitiivisten, viestin vastaanottamista merkitsevien verbien yhteydessä referaatti on subjektina (g).
Huom. Referaatissa lainausmerkit eivät välttämättä sijoitu minkään kieliopillisen kokonaisuuden ympärille, vaan niitä voi käyttää myös sen osoittamiseen, että vain osa referaatista on sanatarkkaa lainausta, sitaattia: Tiedustelupalvelun lehdistöedustaja Aleksandr Mihailov sanoi keskiviikkona Permissä, että tshetsheenijohtaja on ”todennäköisesti haavoittunut” (l). Lainausmerkit voivat olla jopa yksittäisen sanan tai lausekkeen ympärillä keskellä kerrontaa: Kouluaikana hän luki lukemisen ilosta, myöhemmin myös ”sivistyäkseen” (l). Tällöin niillä usein on muukin tehtävä kuin puhdas siteeraaminen, esim. kirjoittajan ironisoivan tai muun asenteen esiin tuominen.