Hakuohje 
SISÄLLYS > ILMIÖT > Kielto ja kielteiset ilmaukset > Kiellon ilmaisukeinot > Kieltopartikkelit tuskin ja tokko > § 1626 Tuskin ja tokko kieltoverbin sijasta

§ 1626 Tuskin ja tokko kieltoverbin sijasta

Partikkeli tuskin ilmaisee varauksellista kieltoa, kielteisen vaihtoehdon todennäköisyyttä (» § 1614). Koska verbi on myöntömuotoinen (Tuskin tulen), tuskin-lause ei ole kieltolause, mutta se käyttäytyy muutoin pitkälti kieltolauseen tavoin: objekti, e-subjekti ja osma ovat yleensä partitiivimuodossa (a) ja polaarisuuselementti negatiivinen, esim. -kAAn pro -kin (b).

(a)
Ylityöllistetty henkilökunta tuskin ottaa ajatusta omakseen kovin helposti mutta yrittäkää! (E) | – – maapallolla tuskin tulee syttymään ydinsotaa. (yo) | Tämä liitto kesti tuskin kahta vuotta. (l)
(b)
– – miksi meidän pitää olla Natoon intoilemassa? Tuskin ne meitä sinne ottaisivatkaan. (l) vrt. *tuskin ottaisivatkin | Eikä Suomella ole varaa tuoda ruokaa 30 miljardin markan edestä ulkomailta. Tuskin tänne kukaan ryhtyy ainakaan nestemäisiä maitotuotteita tuomaankaan. (l) | Elämisen nykymuodot näkyvät tuskin ollenkaan kotien ratkaisuissa. (l)

Partikkeli tokko(pa) ilmaisee epäilevää tai varauksellista kieltoa (» § 1598). Senkin yhteydessä objekti on partitiivissa ja polaarinen elementti negatiivinen.

(c)
Jos hän olisi ollut varaton, tokko häntä olisi otettu minnekään. (k) | Alkoi tuntua niin kurjalta, että mietin tokko kehtaan edes SM-kisoihin lähteä. (l)

Sulje kaikki tasot

KOKO SISÄLLYSLUETTELO

SANAT

RAKENNE

ILMIÖT

Sijamuotojen syntaksia ja semantiikkaa

Kongruenssi

Passiivi ja passiivimaiset rakenteet

Nollapersoona

Sanajärjestys

Määräisyys ja viittaaminen

Referointi

Aspekti

Tempus

Modaalisuus

Kielto ja kielteiset ilmaukset

Yleistä

Kiellon vaikutusala

Kiellon ilmaisukeinot

Kieltohakuisuus

Imperatiivi ja muut direktiivit

Kysymykset

Affektiset konstruktiot ja keinot

Sulje kaikki tasot