Hakuohje 
SISÄLLYS > ILMIÖT > Kielto ja kielteiset ilmaukset > Kieltohakuisuus > Yleistä > § 1634 Kieltohakuisuus ja myöntöhakuisuus

§ 1634 Kieltohakuisuus ja myöntöhakuisuus

Kieltohakuisuus tarkoittaa sitä, että jokin sana, sananmuoto, liitepartikkeli tai muu ilmaus esiintyy ensisijaisesti tai pelkästään kiellon vaikutusalassa. Kieltohakuisia aineksia ovat mm. negatiiviset polaariset partikkelit (a) (» § 1635) sekä tietynlaiset verbit, adjektiivit ja adverbit (b) (» § 16361637).

(a)
En syö tätäkään. | En halua enää olla täällä.
(b)
Hän ei häikäile käyttää valtaansa. | Korko ei ole häävi.

Osalla kieltohakuisista aineksista on tehtävänään kiellon vahvistaminen. Kieltoa vahvistavat ainekset (c) ovat intensiteetti-ilmauksia, jotka edustavat asteikon alinta arvoa (» § 1722):

(c)
alkuunkaan, ensinkään, hiukkaakaan, ikänä, lainkaan, laisinkaan, likimainkaan, läheskään, lähestulkoonkaan, nimeksikään, ollenkaan, vähääkään, yhtään, yhtikäs; pätkän vertaa, pätkääkään, paskaakaan, tippaakaan, tuumaakaan
 
Kuoleman jälkeisistä asioista en ole pätkääkään kiinnostunut. (l) | Riesling on rypälelajike, jota syystä sanotaan maailman jaloimpien valkoviinien lajikkeeksi. Chardonnayta tippaakaan väheksymättä. (l) | Em mä tiä oonko mä lähössä ollenkaa (p) | Mä en tiiä nyt yhtää mitää yhtää mistää (p)

Kieltohakuisten elementtien käyttö on vakiintunut myös eräisiin muodoltaan myönteisiin ilmaustyyppeihin kuten ehto‑, kysymys- ja vertailulauseisiin sekä yksilöinti-ilmauksiin (» § 16401642):

(d)
Tämä kirja on hyvä, jos ymmärrän yhtikäs mitään. | Haluaakohan Maija lähteä enää milloinkaan minnekään? | Kirja oli parempi kuin hän oli luullutkaan. | Hän on ainoa, joka on koskaan ymmärtänyt asiasta mitään.

Kieltohakuisuutta ovat myös kiellon pakolliset saattoilmiöt: pääverbin kieltomuoto sekä objektin, e-subjektin ja osman partitiivimuoto: Hän ei lue tätä kirjaa kauaa; Pihassa ei ollut autoa (» § 108, 918, 932, 973).

Myöntöhakuisuus tarkoittaa sitä, että jokin sana, sananmuoto, liitepartikkeli tai muu ilmaus esiintyy ensisijaisesti myöntölauseissa: kuitenkin, melkoinen, juuri ja juuri, pikku hiljaa (» § 1644).

Sulje kaikki tasot

KOKO SISÄLLYSLUETTELO

SANAT

RAKENNE

ILMIÖT

Sijamuotojen syntaksia ja semantiikkaa

Kongruenssi

Passiivi ja passiivimaiset rakenteet

Nollapersoona

Sanajärjestys

Määräisyys ja viittaaminen

Referointi

Aspekti

Tempus

Modaalisuus

Kielto ja kielteiset ilmaukset

Yleistä

Kiellon vaikutusala

Kiellon ilmaisukeinot

Kieltohakuisuus

Imperatiivi ja muut direktiivit

Kysymykset

Affektiset konstruktiot ja keinot

Sulje kaikki tasot