MA-infinitiivin abessiivi on merkitykseltään kielteinen. Se muodostaa kielteisenä tavan adverbiaalina toimivia lausekkeita, joissa on kieltolauseen tavoin kieltohakuisia aineksia sekä objekti partitiivissa (» § 515):
MA-infinitiivin abessiivi muodostaa verbiliiton jäädä- ja jättää-verbien kanssa. Jäädä-verbin kanssa ilmauksessa voi olla tekijää ilmaiseva ablatiivisijainen adverbiaali: Häneltä jäi työ tekemättä (» § 1341). Kun hallitseva finiittiverbi on myöntömuotoinen (b), ilmauksen kokonaismerkitys on kielteinen: esim. Matka jäi tekemättä ’matkaa ei tehty’. Kun hallitsevaan rakenteeseen taas sisältyy kieltoverbi, se ja mAttA-kielto kumoavat toisensa ja kokonaismerkitys on myönteinen: Työ ei jäänyt tekemättä ’työ tehtiin’ (c) (» § 1632). Pragmaattisesti ilmaukset eivät kuitenkaan ole samanarvoiset.
Verbiliitto olla -mAttA voi toimia infiniittisissä rakenteissa korvaamassa kieltoverbillisen kiellon puutetta: Meitä kehotettiin olemaan välittämättä…; En malta olla sanomatta…
Abessiivimuotoisessa MA-infinitiivilausekkeessa kielto sisältyy siis infiniittiseen verbinmuotoon: teke-mättä. Näin myös modaaliverbin ja abessiivimuotoisen infinitiivin liitoksessa kielto koskee vain infinitiiviä, ei modaaliverbiä. Esimerkiksi lause Kuinka kauan voit olla syömättä? tarkoittaa ’kuinka kauan voit olla niin, että et syö’. Tällaista kutsutaan sisäiseksi kielloksi. Itse modaaliverbi on kiellon vaikutusalassa esim. ilmauksessa Et voi syödä pitkään aikaan (» § 1612).
Eräät MA-infinitiivin abessiivimuodot ovat leksikaalistuneet adverbeiksi ja adpositioiksi, esim. epäilemättä, kieltämättä, (jostakin) huolimatta (» § 390, 696).