Tilalauseeseen sopivat verbit kuvaavat ulkoisia, aistittavia olosuhteita: säätiloja kuten sataa, tuulla, muita ulkoisia olosuhteita koskevia prosesseja kuten tyyntyä, hämärtää, ääntä kuten deskriptiiviverbit suhista, pöristä sekä muuta aistittavaa ilmiötä tarkoittavia verbejä kuten vetää, haista, palaa (» § 457).
Predikatiivina esiintyy adjektiiveja, jotka kuvaavat säätä, esim. kylmä, sateista, pilvistä, pimeä(ä), painostavaa, tai muita ulkoisia olosuhteita, esim. likaista, siistiä, ankeaa, vaarallista, turvallista. Adjektiivi voi myös arvottaa tilannetta ihmisen kannalta: hauskaa, ihanaa, kiusallista. Lauseet ovat yleensä olla-verbillisiä (b), joskus tulla-verbillisiä predikatiivilauseita (c). Kolmas mahdollisuus on vaikutelmaverbi tuntua, näyttää, vaikuttaa, jonka yhteydessä adjektiivilauseke on ablatiivissa (d) (» § 488).
Tilalauseeseen käyvät substantiivit tarkoittavat säätä ja ajanjaksoja, esim. vuorokauden- ja vuodenaikoja tai juhlapäiviä (e). Sanan aika tai hetki sisältävät ilmaukset voivat saada määritteekseen myös infinitiivilausekkeen (f).
Verbinjälkeisen NP:n sisältävä tilalause eroaa eksistentiaalisesta siinä suhteessa, että NP ei ole referentiaalinen ilmaus. Raja referentiaalisen ja epäreferentiaalisen välillä on häilyvä etenkin silloin, kun NP tarkoittaa ajanjaksoa. Toisin kuin eksistentiaalilausessa, NP ei kuitenkaan ole kiellon vaikutuksesta partitiivissa:
Huom. Tilalausetta vastaa intransitiivilause, jossa paikanilmausta vastaava lauseke on perussubjektina: Merellä ~ meri myrskyää; Komerossa on pimeää ~ Komero on pimeä. Tyypeillä on merkitysero, joka perustuu siihen, että tilalauseella kuvataan paikassa vallitsevia olosuhteita. Lause Kaislikossa suhisee antaa ymmärtää, että kaislikossa on useita äänen lähteitä, esim. tuuli tai eläinten liike, kun taas Kaislikko suhisee esittää itse kaislikon äänen tuottajana.