Esikentässä voi olla reema eli lauseen pääuutinen. Tällainen lause on yleensä verbiloppuinen (» § 1390). Reeman sijoittaminen esikenttään on tunnusmerkkistä, ja se perustuu lauseen tehtävään. Reema-alkuiset lauseet toimivat vahvistuksina tai vastaväitteinä (» § 1383) ja vakuutteluina (» § 1384). Ne ovat siis tavalla tai toisella reaktiivisia, joskus affektisia. Reema-alkuinen järjestys esiintyy myös arvottavissa ilmauksissa, joissa on kyse ominaisuuden asteesta (a).
Myös subjekti tai muu lausetyypin ensisijainen täydennys voidaan tulkita esikentässä olevaksi reemaksi. Tätä tulkintaa tukee lauseen verbiloppuisuus sekä se, että subjektin ja verbin välissä on jatkuva teema. Niinpä ryhmän (b) esimerkeissä on subjekti tai omistajan ilmaus esikentässä ja sitä seuraava jäsen, Kirsin ja sitä, teemana (rakenteen kaksiselitteisyydestä » § 1388).
Tällaiset lauseet ovat informaatiorakenteen kannalta osittain samanlaisia kuin ne, joissa remaattinen subjekti on lopussa, esim. Sen tein minä (» § 1374), mutta jälkimmäiset eivät välttämättä ole reaktiivisia.
Lauseen ainoa verbinetinen lauseke saattaa hahmottua tunnusmerkkiseksi reemaksi, kun subjektipronominia ei panna ilmi (c) tai kun tämä lauseke on subjekti (Me voitimme ettekä te). Teemapaikassa olevalla paikanpitäjällä voidaan osoittaa lauseen ensimmäinen jäsen esikentässä sijaitsevaksi ja varmistaa tämän mukainen tulkinta (d). Tämä koskee myös tunnusmerkkisesti verbialkuisia lauseita (e), joilla on muutenkin samanlaisia reaktiivisia ja affektisia tehtäviä kuin nominaalisella reemalla alkavilla (» § 1385 – 1386).
Huom. 1. Subjektialkuisissa lauseissa samantapainen tehtävä on painottomalla se-sanalla, joka osoittaa subjektin remaattiseksi silloinkin, kun lause ei ole verbiloppuinen (» § 1715). Tällöinkin sana se on mahdollista käsittää teemapaikan paikanpitäjäksi.
Huom. 2. Reema-alkuisia ovat myös verbittömät lausumat, joilla kommentoidaan jotakin käsillä olevaa: Hieno hattu sinulla (K) (» § 881). Tällaiselle lausumalle tyypillinen prosodia voi esiintyä myös verbillisessä lauseessa: Hieno hattu sillä naisella oli ~ oli sillä naisella. Tällaisissa ilmauksissa reeman jälkeistä osaa, jonka sisäinen järjestys on samantekevä, voi pitää lisäyksenä.