Predikatiiviin liittyvät adverbiaalit voivat olla erillään pääsanastaan. Pääsana muodostaa mahdollisine etumääritteineen yhtäjaksoisen lausekkeen, esim. erittäin tyytyväinen (a). Hajarakenteen voi muodostaa niin adjektiivi- (a) kuin substantiivipredikatiivikin (b). Predikatiivi toimii olla-verbin kanssa lauseen varsinaisena predikaattina, jonka laajennus adverbiaali on; lauseen ydinjäsenet määräytyvät predikatiivista ja sen täydennyksestä.
Predikatiivin tavoin käyttäytyvät tässä suhteessa myös essiivimuotoiset predikatiiviadverbiaalit (c) ja sellaiset nominilähtöiset tilan adverbit kuin innoissaan, kaukana, kotoisin, selvillä, sidoksissa, täynnä, omiaan (d) (» § 671 – 673):
Monet näistä saavatkin adverbiaalin ainoastaan niissä yhteyksissä, joissa hajoaminen on mahdollista (olla-verbin yhteydessä tai idiomin osana, esim. päästä selville jostakin). Koska rakenteen osat voivat silloin aina olla erillään, on epäselvää, muodostavatko kyseiset adverbit lausekkeita lainkaan. Sen sijaan sellaiset ilmaukset kuin Majapuron taiteelle ominainen ja esimerkki tästä esiintyvät myös muissa lauseasemissa.
Eksistentiaalisessa hajarakenteessa adverbiaali on erillään e-subjektista, yleensä teemana (e) tai esikentässä (f). Teemana se täyttää saman paikan kuin eksistentiaalilauseeseen yleensä kuuluva paikallissijainen ilmaus. Mahdollista on myös, että e-subjekti on lauseen alussa ja adverbiaali verbin jäljessä (g).
Hajarakenteita esiintyy transitiivilauseissa, jotka ovat eksistentiaalilauseen kausatiivisia vastineita (h). Verbi ja NP, jonka osat ovat erillään, muodostavat sillä tavoin kiinteän liiton, että verbi tarkoittaa luonteenomaista tapaa, jolla NP:n tarkoite saadaan olemaan tai esille: Asiasta syntyi ~ tehtiin ~ saatiin aikaan päätös; Asiaa kohtaan heräsi ~ tunnettiin ennakkoluuloa.
Monet eksistentiaaliset hajarakenteet ovat varsin kiteytyneitä, niin että niitä ei välttämättä yhdistä vastaavaan yhtenäiseen lausekkeeseen, esim. jostakin on (jollakulla) kokemusta ~ etua ~ vaivaa, johonkin on (jollakulla) varaa ~ aihetta ~ oikeus, jonnekin on vapaa pääsy, jostakin on (jonnekin) hyvä näköala.