Kun nimike saa oman määritteen, esim. päivystävä palomestari, Venäjän presidentti, tästä kokonaisuudesta koostuva NP voi kongruoida jäljessä seuraavan erisnimen kanssa, joka muodostaa oman NP:nsä.
Tällaisissa rakenteissa kumpikaan NP ei määritä toista, mutta ne eivät myöskään ole rinnasteisia vaan toisiinsa nähden appositiosuhteessa (» § 1059). Kumpikin NP viittaa samaan tarkoitteeseen: päivystävä palomestari on Keijo Mönkkönen ja suomalaisten kansallisjuoma on Koskenkorva. Appositiosuhteen jäseninä nimike ja erisnimi ovat kumpikin lauseyhteyden edellyttämässä muodossa (» § 1308).
Silloin kun taipumattoman nimikemääritteen ja taivutusmuotoisen erisnimen edellä on erisnimen kanssa kongruoiva adjektiivimäärite, esim. siilinjärveläisellä rehtori Ruohosella, adjektiivi hahmottuu rakenteellisesti nimikkeen ja erisnimen muodostaman kokonaisuuden yhteiseksi määritteeksi. Erisnimi on siis lausekkeen edussana.
Taipumattoman nimikemääritteen edellä voi olla myös genetiivimäärite:
Tällöin ensisijainen tulkinta on, että genetiivimäärite on vain nimikkeen määrite (d). Kuitenkin ilmauksen rakenteen kannalta on mahdollista katsoa genetiivimäärite kokonaisuuden yhteiseksi määritteeksi (e).
Erisnimellä saattaa olla useampikin nimikemäärite. Ne voivat olla keskenään rinnasteisia, esim. pyhäjärvinen metsäkoneyrittäjä, reservin luutnantti Martti Kauranen (L), komitean puheenjohtaja taiteilija Markku Reunanen (l). Silloin kun toinen nimikkeistä taipuu ja toinen ei, taipumaton kuuluu samaan lausekkeeseen nimen kanssa, ja tämä laajempi lauseke on appositiosuhteessa taipuvaan nimikelausekkeeseen, esim. Instituutin johtajalla professori Matti Otalalla (l). Myös taipuvat nimikemääritteet ovat keskenään appositiosuhteessa: – – teema ja viesti on oltava, kuuluu Antwerpenin kulttuurivuoden johtajan, kuulun teatterimiehen Eric Antoniksen neuvo (l).
Huom. 1. Tittelien taivutusta ja välimerkitystä koskevista kielenhuollon kannoista ks. esim. Räikkälä 1991.
Huom. 2. Paikannimi voi itse toimia yleisnimen genetiivimääritteenä tunnisteen tehtävässä: Juankosken kaupunki, Kolarin kunta, Naurun saarivaltio (» § 574).