Substantiivi, jolla on vastineena transitiiviverbi, saa kanta- tai korrelaattiverbin objektia vastaavan genetiivimääritteen tai genetiivisijaisen määriteosan (» § 411, 414 – 415). Tällaista laajennusta kutsutaan objektigenetiiviksi tai objektitulkintaiseksi genetiiviksi. Substantiivin objektigenetiivi on muiden genetiivilaajennusten tapaan määritteenä. Tosin sitä voisi periaatteessa pitää transitiiviverbien analogian mukaan täydennyksenäkin: ongelman ratkaisu, vrt. ratkaista ongelma. Verbivastineellisten substantiivien tapauksessa objektigenetiivin asema on epäselvempi: substantiivia ei ole johdettu verbistä, eikä näin ollen objektikaan periydy verbiltä, esim. teoksen kritiikki, sipulin inho. Assosiatiivinen yhteys verbin ja substantiivin laajennusten välillä on kuitenkin ilmeinen: kritisoida teosta, inhota sipulia. Kaikkia objektitulkintaisia genetiivejä käsitellään tässä genetiivimääritteinä.
Objektigenetiivin saava substantiivi on teonnimi tai teon tuloksen nimi (a), tekijän tai välineen nimi (b) taikka tilaisuuden tai tekopaikan nimi (c).
Substantiivin objektigenetiivi kuten kirjan lukeminen ei ilmaise verbin objektin muodon ilmaisemia aspekti- ja kvantifiointisuhteita: Hän luki kirjaa ~ kirjan. Teonnimen objektin sijana partitiivi on erittäin harvinainen ja esiintyy vain minen-johdoksen yhteydessä sekä muutamissa kiteymissä kuten olla pappia kyydissä, sutta paossa, tyttöjä saatolla.
Eräiden muidenkin kuin verbikantaisten tai ‑korrelaatillisten substantiivien genetiivimäärite voi olla objektimainen. Esimerkissä (e) verbikantainen sana määritelmä saa objektigenetiivin (vrt. määritellä cocktail), mutta myös vastaavansisältöiset sanat teoria ja kaava esiintyvät merkitykseltään samankaltaisen laajennuksen kanssa. Samoin sana arkkitehti saa semanttisesti objektia muistuttavan genetiivimääritteen (f), kuten lähimerkityksinen verbikantainen sana: potkujen suunnittelija.
Huom. Objektigenetiivin edussanana voi olla yhdyssanan määriteosa: Kotitehtävien tekoaikaa on yleensä yksi viikko (E) (» § 436). Yhdyssanan nominatiivisijainen määriteosakin voi saada objektitulkinnan: kilpailukielto, jätevesipuhdistamo, lintubongari (» § 414). Määriteosa voi olla objektimainen myös kun edusosalla ei ole verbikantaa tai ‑korrelaattia: Atwood on hyvä esimerkki kanadalaisesta myyttimaakarista ja ‑meklarista (l).