Substantiivit ja adjektiivit erottuvat suomessa toisistaan syntaktisesti ja morfologisestikin, vaikka erottavat tekijät eivät ilmene kaikissa yhteyksissä. Molemmat voivat ilmaista ominaisuutta, mutta eri tavoin. Substantiivit kuten ihanuus ja äidillisyys esittävät ominaisuuden entiteettinä, kun taas adjektiivit ihana ja äidillinen luonnehtivat entiteettiä. Substantiivin muodostama lauseke toimii tyypillisesti lauseessa subjektina, objektina, predikatiivina ja adverbiaalina eikä esiinny substantiivin kongruoivana määritteenä niin kuin adjektiivi (vihreässä ~ *vihreydessä autossa). Lisäksi substantiiviin liittyy possessiivisuffiksi, mutta adjektiiveista vain harvoihin (tyypistä kaltaiseni » § 614). Substantiivi on nominatiivi- tai genetiivimuotoisena tyypillinen yhdyssanan määriteosa (vihreysajattelu, kauneudentaju) (» § 409 – 411).
Monet erityisesti ihmisryhmiin viittaavat sanat kuten suomalainen tai työtön esiintyvät paitsi adjektiiveina, myös substantiiveina (» § 626). Substantiiveillakin on adjektiivimaista käyttöä. Sellaisia substantiiveja kuin nappi, nasta, kettu voidaan käyttää substantiivin määritteinä, jolloin ne eivät viittaa tarkoitteeseen vaan ilmaisevat lausekkeen tarkoittaman entiteetin ominaisuutta ja toimivat siis adjektiiveina. Tyypillisesti ne esiintyvät nominatiivisijaisen substantiivin määritteinä predikatiiviasemassa:
Ylipäätänsäkin puhutulle kielelle on ominaista substantiivien, myös erisnimien, käyttö affektiivisina arvottavina adjektiiveina, jotka voivat komparoitua ja saada astemääritteitä ja esiintyä paitsi predikatiiviasemassa, myös kongruoivina substantiivin määritteinä sekä adjektiivin tai adverbin intensiteettimääritteinä:
Myös voimasanasubstantiivien genetiivimuodot esiintyvät intensiteettimääritteinä, esim. vitun hienot kotisivut (E) (» § 664).
Komparoituvia ovat lisäksi mm. suhteellista sijaintia tai ajankohtaa ilmaisevat substantiivit adverbiaalikäytössä, esim. rannempana, illemmalla (» § 302).
Substantiivien ja adverbien rajankäynnistä » § 684 – 686, substantiivien ja postpositioiden rajankäynnistä » § 693.