Suomen kielessä on joukko erityisesti suhteellista sijaintia ilmaisevia sanoja, joita käytetään sekä adverbeina että adpositioina (» § 678 luvussa Adverbit). Esiintyessään ilman genetiivi- tai partitiivisijaista laajennusta ne toimivat adverbeina:
Konteksti paljastaa, minkä läheisyydestä tms. on kysymys, esim. ’lähellä meidän autoamme’. Adpositioilmauksessa suhteutettava entiteetti ilmaistaan genetiivi- tai partitiivisijaisella lausekkeella:
Tällaiset sekä adverbina että adpositiona esiintyvät sanat ovat sanaluokan suhteen vajaasti spesifisiä ja osoittautuvat lauseyhteydessä joko adverbiksi tai adpositioksi sen mukaan, onko niillä täydennystä vai ei. Niiden muodostama lauseke esiintyy adverbiaalina. Huomattavaan osaan tällaisista sanoista sisältyy paikallissijan pääte; osa sisältää nominaalisen vartalon (» § 371):
Osa lokatiivisista sanoista, kuten edellä, keskellä, kesken, lähellä, vastapäätä, ympäri, saa adpositiona genetiivi- ja partitiivimuotoiset täydennykset. Prepositio esiintyy partitiivitäydennyksen kanssa, esim. lähellä kaupunkia, ja postpositioilla genetiivi- ja partitiivi vaihtelevat: muiden ~ muita lähellä (ilmausten merkityseroista » § 703 – 704).
Alle ja yli esiintyvät paitsi adverbeina määrän ilmauksissa (alle ~ yli 5-vuotiaat, Taso laski alle prosenttiin; Lämpö nousi yli 40 asteeseen » § 661), myös genetiivitäydennyksen saavina post- tai prepositioina (c). (Sanasta yli kellonajan ilmauksissa » § 707.)
Eräät puheena olevista sanoista esiintyvät myös elatiivi- tai ablatiivisijaisen lausekkeen kanssa. Tällöin ne liittyvät kiinteämmin verbiin eikä niitä pidetä adpositioina, esim. mennä läpi ~ ohi jostakin: – – aidan seiväs meni hevosen kyljestä läpi, – – (l); En pysty menemään siitä pitkään aikaan ohi pimeällä (l) (» § 455).
Huom. Sana sitten on yksin esiintyessään adverbi: Tulen sitten. Prepositiona se saa genetiivitäydennyksen: Pikkuautojen tarjonnassa on tapahtunut muutoksia sitten edellisen vertailun (l). Postpositiona toimivan sitten-sanan täydennys on nominatiivissa tai monikon partitiivissa: – – rauhallisempi kuin hetki sitten (E); Miten saan käsiini vuosia sitten julkaistun kirjan? (E). Täydennys saattaa olla myös adverbi kauan: kauan sitten. Lisäksi sitten esiintyy osana liittokonjunktiota, esim. sitten kun. Myös sana takaperin esiintyy nominatiivitäydennyksen kanssa: Runsas viikko takaperin sudet purivat hengiltä 13 lammasta (l).