Infiniittinen verbinmuoto täydennyksineen voi tietyssä adverbiaalisessa käytössään kiteytyä adpositiolausekkeeksi, esim. johonkin mennessä, jostakin lukien, jostakin riippuen ja jotakin laskematta. Samalla infiniittisellä muodolla on kuitenkin myös varsinaista verbikäyttöä.
Adpositiolausekkeessa verbin merkitys on eriytynyt, kun taas infiniittisessä lausekkeessa voi olla kysymys verbin mistä hyvänsä merkityksestä. Infiniittisen verbinmuodon subjektisuhteet ovat selvät: subjektiksi voidaan tulkita hallitsevan rakenteen subjekti, esim. orkesteri harjoittelee laskematta minuutteja (’…orkesteri ei laske…’). Ero adpositio- ja infiniittisen lausekkeen välillä on kuitenkin liukuva.
Infiniittisen adposition täydennyksellä on sama muoto kuin kyseisen verbin täydennyksellä muutenkin. Koska verbi kuitenkin kiteytyy adpositioksi yhdessä käytössään, täydennyksen muodossa voi olla vähemmän vaihtelua; esim. adpositio koskien saa aina partitiivitäydennyksen, vaikka verbillä koskea on myös illatiivitäydennys (koskea johonkin). Infiniittisestä verbinmuodosta leksikaalistuneet adpositiot ilmaisevat ensisijaisesti temporaalisia tai kausaalisia suhteita, mutta myös vertailevia tai konsessiivisia:
Infiniittisiä adpositioita ovat tyypit huolimatta (» § 696), kuluttua (» § 697), alkaen (» § 698) sekä kuluessa (» § 697). Tyypillisesti infiniittisen adposition täydennys voi edeltää tai seurata lausekkeen edussanaa. Lausetäydennyksen yhteydessä adpositio sijaitsee usein pronominin ja lauseen välissä (» § 1402 – 1403).
Huom. Sellaiset infiniittiset rakenteet kuin kaikkien nähtävillä ~ saatavilla ~ ulottuvilla; kuultavissa ~ nähtävissä ~ saatavissa ~ ulottuvissa ovat adpositiolausekkeen kaltaisia. Niiden genetiivijäsen hahmottuu kuitenkin enemmän infiniittisen verbinmuodon subjektiksi, joten näitä rakenteita ei lueta adpositiolausekkeiden joukkoon (» § 1585). Sen sijaan sana lähettyvillä ei ole verbin infiniittimuoto, *lähettyä (vrt. ulottua – ulottuv‑), vaan tulkittavissa postpositioksi ja adverbiksi: – – jossain Göteborgin lähettyvillä on huhujen mukaan Nääs-niminen paikkakunta (l); Onko tässä taloja lähettyvillä? kysyn (k).