Sana päin esiintyy ’kohti, vastaan’-merkityksisenä pre- ja postpositiona partitiivitäydennyksen kanssa:
Muussa käytössään päin, samoin kuin sanat käsin (» § 711), asti ja saakka (» § 712) ovat adpositiomaisia sikäli, että ne edellyttävät toisen lausekkeen läsnäoloa lauseessa. Tämä toinen lauseke on paikallissijainen. Esimerkiksi kun päin esiintyy tulosijaisen lausekkeen kanssa (’kohti’) eikä ilmaus sisällä muutosta tai liikettä kuvaavaa verbiä, päin-sanan voisi periaatteessa jättää pois lauseen merkityksen juurikaan muuttumatta. Tämä ei ole adpositiolle ominainen piirre.
Tällaisissa konteksteissa päin ei saa omaa määritettä, joten se ei ole selkeästi adverbikaan.
Päin voi kuitenkin muuttaa suunta- ja olosijaisen lausekkeen sisältävän lauseen merkityksen. Se ilmaisee, että kyseisen lausekkeen tarkoittama paikka tulkitaan suunnaksi tai summittaiseksi sijainniksi, ei paikaksi johon tai josta tullaan tai jossa ollaan:
Esimerkiksi mereltä päin merkitsee ’meren suunnasta’, ei ’mereltä’ ja Savossa päin voi olla muuallakin kuin Savossa. Päin-sanaa ei näissä ilmauksissa voi jättää pois ilmauksen merkityksen muuttumatta, mutta koska sillä ei ole rektiosijaista täydennystä, se ei ole postpositio. Päin on tässä käytössään siis lähinnä postpositiomainen partikkeli, joka esiintyy suunta- tai olosijaisen lausekkeen kanssa. Tällaisena se esiintyy myös illatiivisijaisen MA-infinitiivin kanssa asteittaisen määrän tai intensiteetin muutoksen ilmauksissa.
Muuten päin-sanan käyttö edellyttää aitoa paikanilmausta; se ei esim. sovi rektiosijan eikä aiheen ilmaukseen: *Ihastuin laulajaan päin; *Puhuimme politiikasta päin.
Temporaalisissa päin-ilmauksissa kuten Parhaat ajat ovat vielä edessä päin kyse ei ole samassa mielessä likimääräisestä tahosta kuin edellä. Päin esiintyy myös merkityksessä ’jostakin näkökulmasta katsoen’: [autojen] ulkonäössä on selvä ero, ainakin edestä päin (l); vrt. käsin (» § 711).
Päin esiintyy likimääräistimenä ilmaustyypissä jossain ~ jostain ~ jonnekin päin maailmaa, jossa partitiivilauseke on lokatiivisen lausekkeen täydennyksenä. Vastaavanlainen rakenne on myös esim. toisella puolen jokea. Lisäksi päin esiintyy summittaisuutta merkitsevissä ilmauksissa suuntaisen adverbin sinne kanssa: Vanheneminen vie joka päivä miljoona muistisolua tai jotain sinne päin (l). Päin esiintyy myös adverbikiteymissä kuten miten päin, toisin päin, omin päin. Sanan käyttö yksin adverbina on harvinaista: – – kaukalossa pitäisi olla suuntavilkut, ettei kukaan aja päin (l).