Hakuohje 
SISÄLLYS > SANAT > Fonologia ja morfofonologia > Morfofonologinen vaihtelu > Vartalonloppuiset vokaalivaihtelut > § 45 Yleistä päätteen vaikutuksesta vartalon loppuvokaaliin

§ 45 Yleistä päätteen vaikutuksesta vartalon loppuvokaaliin

Sanavartalon lopussa voi esiintyä suffiksien liittymisen vaikutuksesta äännevaihtelua lyhyissä vokaaleissa a, ä, e ja i sekä pitkissä vokaaleissa ja diftongeissa. Muutoksia vartalon loppuvokaali(sto)ssa aiheuttaa etenkin suffiksaalinen i: taivutussuffikseista monikon ja imperfektin i-tunnus sekä konditionaalin tunnus -isi-, johtimista etenkin superlatiivin johdin -in (: -impA-) sekä nomininjohdin -inen (: ‑ise-). Seuraavassa käsitellään taivutustunnusten sekä komparatiivin ja superlatiivin tunnusten aiheuttamia vartalonloppuisia vokaalivaihteluita (» § 4652).

Huom. Johtimia, joiden alussa on foneemi i, ovat myös esim. substantiivinjohtimet -in (: ‑ime‑), -ikkO, -i, verbinjohtimet -i-, -ile-, -ittA-, -istA- ja adverbinjohdin -isin. Johdinten aiheuttamat morfofonologiset muutokset ilmenevät kunkin johdostyypin käsittelykohdasta.

Sulje kaikki tasot

KOKO SISÄLLYSLUETTELO

SANAT

Fonologia ja morfofonologia

Äännejärjestelmä

Tavu ja sanapaino

Vokaalit sanan rakenteessa

Konsonantit sanan rakenteessa

Sananrajaisia äänneilmiöitä

Morfofonologinen vaihtelu

Taivutus

Liitepartikkelit ja syntagmaattiset sulaumat

Sanarakenne ja sananmuodostus

Nominijohdokset

Verbijohdokset

Adverbijohdokset ja muut päätteelliset adverbit

Yhdyssanat

RAKENNE

ILMIÖT

Sulje kaikki tasot