A-infinitiivin kanssa esiintyvät verbit jakaantuvat kolmeen tyyppiin. Ensinnäkin on verbejä, jotka edellyttävät tajunnallista subjektia ja saavat objektikseen NP:n, infinitiivilausekkeen tai lauseen (a) (tarkemmin » § 471). On myös verbejä, joilla on tajunnallinen subjekti mutta objektina yleensä infinitiivilauseke; monet niistä ovat modaalisia ja kieltohakuisia (b). Lisäksi on modaalisia ja muita verbiketjun muodostavia verbejä, jotka eivät edellytä tajunnallista subjektia (c) (» § 496).
Ryhmien (a) ja (b) verbit ilmaisevat ihmisen suhdetta tai asennetta mahdolliseen toimintaansa: kykyä, yritystä, halua, aikomusta, suhtautumista tai kognitiivisia tiloja kuten havaintoa tai muistamista. Tästä syystä, toisin kuin ryhmän (c) verbeillä, niiden objektina oleva infinitiivilauseke voi edustaa vain perussubjektillista lausetyyppiä (» § 891).
Raja ryhmien (a) ja (b) välillä ei ole jyrkkä. Vaikka verbi ei yleensä saisi NP-objektia, sen objektina voi olla kvanttori- tai interrogatiivipronomini (d).
NP-objektin valinta voi olla semanttisesti rajoittunutta. Kun verbi osata saa NP-objektin, tämä tulkitaan taidon sisällöksi: osata saksaa ~ maalaushommat ~ omenat ’omenien kasvatus’. Verbin jaksaa NP-objekti taas tulkitaan tarkoitteen ominaisuuksia tai käytöstä tarkoittavaksi, esim. Minä en jaksa tätä elämää ~ sinua. Jotkin verbit taas saavat infinitiivilausekkeen vaihtoehtona NP-objektin, jonka edussana on infinitiivin kanssa samakantainen teonnimi (e). Infinitiivilausekkeella on hallitsevan verbin kanssa yhteinen subjekti, NP:llä ei välttämättä: En pelkää hylkäämistä ’että joku hylkää ~ että hylkään’; En pelkää hylätä ’uskallan hylätä’.
Muun muassa verbit tahtoa ja uhata toimivat sekä ryhmän (a) että ryhmän (c) verbien tavoin. Edellisessä tapauksessa tahtoa ilmaisee elollisen olion halua ja uhata verbaalista toimintaa: En tahdo mennä kouluun; Hän uhkasi kaataa suunnitelman. Jälkimmäisessä tapauksessa tahtoa ilmaisee tendenssiä, uhata negatiivisen asiaintilan todennäköisyyttä, ja verbit esiintyvät erikoislausetyypeissä (f).
Huom. Verbiä tykätä käytetään puhutussa kielessä A-infinitiivin kanssa, vaikka sen NP-täydennys on elatiivissa: Tykkään tehdä läksyjä ~ läksyjen tekemisestä. Sama koskee verbejä huolia, kärsiä ja välittää, mutta niillä vaihtelu sisältää merkityseron: En välitä siitä ’en pidä sitä tärkeänä’ mutta En välittäisi mennä tapaamaan häntä ’en haluaisi mennä’.
Verbi joutaa saa täydennyksekseen MA-infinitiivilausekkeen merkityksessä ’ehtiä’, mutta A-infinitiivin ja passiivin VA-partisiipin translatiivin kanssa se merkitsee subjektitarkoitteen arviointia tarpeettomaksi, joutavaksi: Hallitus joutaa mennä, jos tulosta ei synny (l); Mikä ministeriö joutaa lakkautettavaksi? (l).