Relatiivipronomini joka, kuka tai mikä on relatiivilauseen tuntomerkki ja sijoittuu sen alkuun (» § 1164 – 1171). Kun relatiivilause on substantiivin määritteenä (a), relatiivipronominia edeltävä NP on pronominin korrelaatti. Pronomini voi kuitenkin saada tulkintansa koko lauseesta, johon se liittyy, tai osasta lausetta (b). Itsenäisessä relatiivilauseessa pronominilla ei ole korrelaattia (c) (» § 1169).
Relatiivipronomini on lauseen alussa silloinkin, kun muu sitä vastaava sana sijoittuisi pääsanansa jälkeen: suurin osa tauluista mutta taulut, joista suurin osa oli väärennöksiä. Niinpä tavallisesti prepositioiksi laskettavat sanat kuten ilman toimivat tässä yhteydessä postpositioina: – – hänen pelastuksensa, jota ilman hän olisi hukassa (k).
Relatiivipronomini on korrelaattinsa kanssa samassa luvussa. Luvun samuus perustuu merkitykseen, ei muotoon: muodoltaan yksikölliseen ilmaukseen kaksi ritaria liittyy monikollinen pronomini (d).
Relatiivipronomini esiintyy ensisijaisesti itsenäisenä NP:nä. Substantiivin kongruoivana määritteenä se on mahdollinen mutta harvinainen (e).
Huom. Lauseopin arkiston yleiskielen aineistossa on kaikkiaan 2489 relatiivipronominin, ‑adverbin ja ‑adjektiivin esiintymää. Vain 9 niistä oli substantiivin kongruoivana määritteenä toimivia relatiivipronomineja kuten esimerkkiryhmässä (e).