Disjunktiivista eli vaihtoehtosuhdetta ilmaisevia konjunktioita ovat rinnastuskonjunktiot tai(kka), tahi, vai ja joko – tai sekä merkitykseltään spesifimpi eli(kkä) ’toisin sanoen’. Kaikki kytkevät niin lauseita, lausekkeita kuin sananosiakin ja voivat toimia iteratiivisesti (» § 817). Disjunktiivista suhdetta ilmaistaan myös konnektiiveilla muuten, muutoin ja infiniittisellä leksikaalistumalla toisin sanoen.
Konjunktioiden tai ja vai välillä on työnjako. Vai on merkitykseltään eksklusiivinen, poissulkeva, ja sitä käytetään yksinomaan kysyvissä konteksteissa (a). Tai puolestaan ilmaisee pikemminkin vaihtoehtoista mahdollisuutta: ’ei väliä kumpi tai mikä’. Tai on tavallisin muissa kuin kysyvissä konteksteissa, mutta esiintyy niissäkin; tavallisin se on lausekekytköksissä (b). Tai on yleinen myös vaihtoehtoista näkökulmaa korostavan sitten-sanan kanssa (c). (Konjunktiosta vai tarkemmin » § 1698 – 1700.)
Eri vaihtoehtojen samanarvoisuuden merkitsimenä listauksissa voi olla esim. ilmaus tms. ~ tai muuta sellaista. Vaihtoehtojen samanveroisuutta voi osoittaa eräänlainen yhdyskonjunktio ja/tai tai pelkkä vinoviiva.
Tai-konjunktiota voi käyttää kiteytyneemmässä konditionaalisessa ilmaustyypissä. Kun ensimmäinen lause on direktiivi, sen jälkeen voidaan tai-lauseella esittää vaihtoehtoinen seuraus siltä varalta, ettei ohjetta noudateta:
Ilmaus sisältää kielteisen konditionaalisen implikaation, esim. ’jos et pysy totuudessa, menetät kaiken’, ’jos täällä valokuvataan, haastan teidät oikeuteen’ (» § 1135).
Eli(kkä) esiintyy tavallisimmin synonyymisten sanojen rinnastuksissa ja parafraasin tai vaihtoehtoisen näkökulman merkitsimenä (eli-partikkelin yleisyydestä ja monikäyttöisyydestä » § 1031). Vaihtoehtoa ilmaistaan myös infiniittisellä kiteymällä toisin sanoen.
Huom. Myös samantekevyyttä ilmaisevissa konsessiivisissa ilmauksissa on disjunktiivinen tyyppi, jossa tulkinta kahden vaihtoehdon välillä jätetään avoimeksi: Myytiinpä Tampella Power tai ei, se on saatava kannattavaksi (l) (» § 1143).