Olotilaa luonnehtivaan adverbiin voi liittyä kausaalisia eli syytä, aihetta, ärsykettä tai vastaavaa ilmaisevia adverbiaaleja. Sitä, onko kyseessä adverbin täydennys vai määrite, ei yksiselitteisesti voi osoittaa. Verbikantaisen adverbin voi katsoa perivän verbiltä adverbiaalin elatiivimuodon, esim. juovuksissa jostakin (vrt. juopua jostakin), sekaisin jostakin (vrt. seota jostakin), mutta myös muut kuin verbikantaiset adverbit saavat elatiiviadverbiaalin: (olla) ihan puhki opiskelusta (a). Syytä ilmaiseva lauseke on tulkittavissa myös verbin ja adverbin muodostaman kokonaisuuden adverbiaaliksi, esim. mennä sekaisin asiasta, joskin elatiivisijan ratkaisee adverbi. Kausaalinen adverbiaali voi olla myös adpositiolauseke (b).
Olotilaa merkitsevä adverbi saa yhdessä kopulaverbin kanssa myös lauselaajennuksen:
Tukipronominillisessa ilmauksessa Harmissaan siitä että asiat epäonnistuivat, hän lähti kotiin adverbilla on NP:n muotoinen adverbiaali, jonka edussanana on pronomini siitä ja että-lause on pronominin määritteenä (» § 1145, 1154).
Vaikka edellä mainitut olotilaa luonnehtivat adverbit voivat saada kausaalisen adverbiaalin, ne esiintyvät tavallisimmin ilman sitä. Usein pelkkä olotilan ilmaus on tulkittavissa kausaalisesti.
Muun muassa seuraavat adverbit saattavat esiintyä syytä ilmaisevan adverbiaalin kanssa, joskin ovat tavallisempia ilman sitä: allapäin, hädissään, hämillään, kauhuissaan, kiukuissaan, läkähdyksissä, pökerryksissä, suutuksissa, väsyksissä.