Referatiivirakenteessa on vaihtelua siinä, onko verbinjälkeisen NP:n sijana nominatiivi vai genetiivi. Vaihtelu koskee yksiköllistä predikatiivia, omistuslauseen omistettavaa ja muiden eksistentiaalisten rakenteiden yksiköllistä e-subjektia, kun näiden sijana ei ole partitiivi. Vanhemman käytännön mukaan esiintyy n-pääte samoin ehdoin kuin totaaliobjektissa (» § 934). Niinpä ryhmän (a) esimerkeissä on aktiivisen, perussubjektillisen verbin jäljessä genetiivimuotoinen NP. Uudempi käytäntö suosii tällaisessa lauseessa nominatiivia (b).
Toisaalta genetiiviä esiintyy myös passiivilauseessa, joten ilmaukset eivät suoranaisesti noudata objektin sijanmääräytymisen periaatteita (c). Sekä vanhemman että uudemman käytännön mukaista on, että verbinjälkeinen NP on nominatiivissa, kun hallitseva lause on passiivissa, nesessiivinen tai muuten nominatiivisubjektia vaativa (d).
Sijanvaihtelu ei koske samasubjektisia, possessiivisuffiksillisia referatiivirakenteita, joissa genetiivi ei ole mahdollinen: Mika luulee olevansa uhri ~ * uhrin.
Huom. Parole-korpuksesta tehdyssä, aktiivilauseen objektina toimivan olevan-referatiivirakenteen sisältävässä otoksessa genetiivimuotoisen predikatiivin osuus oli suhteessa pienempi kuin genetiivimuotoisen e-subjektin. Nominatiivipredikatiiveja oli yhteensä 88,8 % (286) otoksen 322 nominatiivi- tai genetiivimuotoisesta predikatiivista. Genetiivimuotoisista predikatiiveista oli suurempi osa adjektiivi- (67 %, 24 kpl) kuin substantiivilausekkeita (12 kpl). Eksistentiaalisissa olevan-referatiivirakenteissa verbinjälkeisistä NP:istä oli genetiivissä 14 ja nominatiivissa 15.