Kielteinen mAtOn-tunnuksinen partisiippi toimii muiden partisiippien kielteisenä vastineena (» § 293, 1629), tosin vain marginaalisesti agenttipartisiipin. Se on sikäli merkitykseltään neutraali, että sen voi katsoa kieltävän yhtä hyvin aktiivisen kuin passiivisen ja yhtä lailla VA- kuin NUT- ja TU-partisiipin paikkansapitävyyden.
Kantaverbistä mutta myös kontekstista ja maailmantiedosta riippuu, ymmärretäänkö kielteiset partisiipit aktiivisiksi vai passiivisiksi ja aiempaan vai päättymättömään tilanteeseen viittaaviksi. Joillakin kieltopartisiipeilla on useampiakin vastakohtatulkintoja: jakamaton tontti ’tontti jota ei ole jaettu’ tai jakamaton vastuu ’vastuu jota ei voida jakaa’. Vastaavasti loppututkintoa suorittamaton hakija ymmärretään lähinnä loppututkinnon suorittaneen vastakohdaksi, mutta myös tulkinta loppututkintoa suorittavan vastakohdaksi on mahdollinen.
Kieltopartisiippi muodostaa verbin laajennuksia sisältäviä partisiippilausekkeita: itseään säästelemättömistä (juoksijatyypeistä), luonnonoloja kunnioittamaton (rakentaminen), työnantajaliittoihin kuulumattomissa (yrityksissä), aikaisempiin periaatteisiin nivoutumattomia (elementtejä) (l). Verbin laajennukset ovat kieltopartisiipilla kuitenkin harvinaisempia kuin muilla partisiipeilla. Tätä voi pitää merkkinä kieltopartisiipin adjektiivistuneisuudesta, mutta asia liittyy myös muodon kielteiseen merkitykseen: kielteisessä rakenteessa ei pragmaattisista syistä ole tarpeen spesifioida asioita niin tarkasti kuin myönteisessä.
Huom. Kieltopartisiipista johdetulla muodolla V + -mAttOmissA ~ -mAttOmiin voi olla genetiivisubjekti: [Henkilö] pakeni Brasiliaan, missä hän pysyi brittien lain kouran tavoittamattomissa (l). Rakenteella on modaalinen merkitys (» § 1585).