Passiivin VA-partisiipilla on usein modaalinen merkitys: se ilmaisee mahdollisuutta (syötävä, siedettävä), suotavuutta tai velvollisuutta (tutkintoa varten suoritettavat teokset) (näistä tulkinnoista tarkemmin » § 1586). Kun partisiippi kuvaa entiteettiä siltä kannalta, miten teko siihen yleisesti ottaen vaikuttaa, syntyy implikaatioita, että niille voi tai on suotavaa tehdä näin. Tällaisia ovat toimintaverbeistä muodostetut partisiipit, joilla on mahdollisuuden merkitys (a). Kun esineitä luonnehditaan niiden luontaisen käyttötarkoituksen avulla (b), voidaan tarkoittaa paitsi mahdollisuutta myös asianmukaista toimintaa.
Tämäntapainen modaalinen tulkinta voi olla myös intransitiiviverbin aktiivin VA-partisiipilla, kun se ilmaisee luonnehdittavansa käyttöpotentiaalia, esim. liikkuvat osat, erittäin nopeasti kiihtyvillä ajoneuvoilla (l), taipuvilla jaloilla varustettu pöytäjalusta (l).
Aina ei passiivin VA-partisiippi saa modaalista tulkintaa vaan se voi, kuten vastaava aktiivin partisiippikin, ilmaista meneillään olevaa, tulevaa tai ajankohtaan sitomatonta tilannetta (c). Modaalinen tulkinta ’joita piti kuljettaa’ on mahdollinen (d), mutta esimerkin tiettyä tapahtumaa kuvaava merkitys tukee ei-modaalista tulkintaa ’joita oltiin kuljettamassa’.
Huom. Monet passiivin VA-partisiipin leksikaalistumat ovat modaalisia, esim. ymmärrettävä, siedettävä (mahdollisuus) sekä huomattava, (epä)luotettava (suositeltavuus). Modaalisia ovat myös muodon abstrakti substantiivikäyttö (tutkittavaa riittää » § 532), essiivi- ja etenkin translatiivisijaiset tarkoituksen ilmaukset (nähtäväksi » § 550) sekä passiivin VA-partisiipin sisältävät verbiliitot on tehtävä ja on tehtävissä, nähtävillä (» § 1584 – 1585).