Että (puhutussa kielessä myös et) on syntaktiselta kannalta yleiskonjunktio; sillä ei ole samalla tavalla omaa merkitystä kuin adverbiaali- ja rinnastuskonjunktioilla. Että kertoo lauseiden välisestä suhteesta vain sen, että konjunktiollinen lause on toisen osa: joko lauseenjäsentehtävässä esim. objektina tai subjektina (a) tai sitten määritteenä erityyppisissä rakenteissa (b). Että muodostaa kiteytyneitä sanaliittoja mm. se-pronominin ja niin-sanan kanssa (siksi että, niin että). (» § 1160 – 1161; et(tä) lausumapartikkelina » § 1032.)
Sana kuin, puhutussa kielessä myös ku(n), on omanlaisensa konjunktio, jota voi nimittää vertailukonjunktioksi. Syntaktiselta kannalta kuin ei ole selvä rinnastuskonjunktio, koska se ei kytke kahta toisistaan riippumatonta lause(ke)tta. Esimerkiksi lauseessa Maija on pitempi kuin Matti konjunktiota kuin seuraava lauseke ei ole syntaktisesti rinnasteisessa suhteessa edeltävään. Sana kuin on rinnastuskonjunktion kaltainen kuitenkin sikäli, että se voi kytkeä mitä hyvänsä elementtejä, jopa yhdyssanan osia toisiinsa.
Rakenteen jälkiosana oleva kuin-lause on tavallisesti elliptinen. Kuin-lauseessa voi olla myös finiittiverbin ellipsiä, jollainen muutoin käy vain rinnasteisissa lauseissa (» § 1195):
Rinnastuskonjunktion kaltaista kuin-sanassa on sekin, että kuin-lause ei esiinny yhdyslauseen etujäsenenä, toisin kuin adverbiaalikonjunktiolliset lauseet, esim. Vaikka sataa, minä lähden.
Kuin-konjunktion sisältämä lause(ke) voi toimia komparatiivin tai muun vertailu- tai suhteutussanan täydennyksenä (» § 636 – 637).
Silloin kun kuin-sanan sisältämä lause(ke) esiintyy ilman edeltävää vertailu- tai suhteutussanaa, kuin vastaa merkitykseltään ilmausta niin kuin tai samoin kuin. Tällainen kuin-rakenne toimii esim. tavan adverbiaalina tai predikatiivina. Tällöin kuin-sanaan voi liittyä astemääritekin, esim. aivan kuin, mikä on adverbin ominaisuus.
Vastaavasti kuten on vertaileva sana, joka esiintyy usein myös sanan esimerkiksi yhteydessä: Muutosjohtajia haetaan edelleen, aivan kuten ennenkin (l); Sateet lisääntyvät nykyisinkin sateisilla alueilla, kuten esimerkiksi Euroopassa (l).