Possessiivisuffiksit liittyvät NP:n edussanaan, jolloin ne vastaavat tehtävältään genetiivimääritettä ja ilmaisevat omistusta tai muuta kuuluvuutta (a) (» § 1294). Suffiksit voivat olla myös samaviitteisiä lauseen subjektin tai muun keskeisen jäsenen kanssa (b) (» § 1445). Komitatiivisijaisen NP:n edussanassa on aina possessiivisuffiksi (c). Lisäksi possessiivisuffiksi liittyy infiniittiseen verbinmuotoon (d) (» § 1297).
Possessiivisuffiksi liittyy genetiivitäydennyksen saaviin suhteutusadjektiiveihin ja ilmaisee adjektiivin luonnehtiman tarkoitteen vertailukohdan (e) (» § 270). Lisäksi se liittyy refleksiivipronominiin itse, resiprookkipronominiin toinen ja sanaan oma (f) (» § 767 – 768).
Possessiivisuffikseja on myös tilaa ilmaisevissa adverbeissa, joissa ne voivat toimia adverbin muodostimina sijapäätteen kanssa (g).
Suffiksi ei tällöin välttämättä viittaa persoonaan: Mä tein sen kyllä ihan tahallaan (P). Täysin leksikaalistuneita eli vain 3. persoonan suffiksin sisältäviä ovat mm. adverbit aikaisintaan, edelleen, erikseen, kahdestaan, uudelleen, yhteensä (» § 386). Adpositioissa possessiivisuffiksit vastaavat tehtävältään genetiivisijaista pronominitäydennystä (h). Adjektiivin tai adverbin komparatiivimuotoihinkin possessiivisuffiksi voi liittyä (i).
Possessiivisuffiksi liittyy vain lausekkeen edussanaan, ei määritteeseen, vaikka sen merkitys koskeekin koko lauseketta: näistä hyvistä (*hyvistäsi) artikkeleistasi. Suhteutusadjektiivien ja agenttipartisiippien tapauksessa possessiivisuffiksit liittyvät adjektiivilausekkeen edussanaan; tuo adjektiivilauseke voi sitten olla substantiivin määritteenä: hänen ikäisellään naisella, sinun keksimäsi idea.
Huom. Puhutussa kielessä possessiivisuffikseja ei välttämättä käytetä silloin, kun omistaja ilmenee genetiivisijaisesta persoonapronominista: m(in)un autolla, s(in)un kamat (» § 1300). Tavallisimpia possessiivisuffiksit ovat 2. persoonassa (esim. Vie roskis mennessäs; Saanks mä lainata sun autoos? Mitä sä laitat päälles?) ja sellaisissa 3. persoonan tapauksissa, joissa ei ole pronominia genetiivimääritteenä (Tartteeks se ikinä autoosa?).