Adverbiaalit voivat lauseessa olla hierarkkisessa suhteessa keskenään niin, että ensin sijaitsevalla on jälkimmäinen vaikutusalassaan. Esimerkiksi ryhmän (a) lauseissa paikan adverbiaali (aamupalalla, aamujunassa) tulkitaan edeltävän keston adverbiaalin valossa: ’useina aamuina’. Ryhmän (b) lauseissa keston adverbiaali seuraa paikan adverbiaalia ja lauseet hahmotetaan ensisijaisesti niin, että pitkä aikajakso sijoittuu yhden aamupalan tai junamatkan sisälle.
Tällaiset tulkinnat eivät kuitenkaan ole ehdottomia. Esimerkiksi seuraavissa – eri konteksteihin sopivissa – lausepareissa vastaavia vaikutusalaeroja ei synny.
Huom. Lisäksi adverbiaali on joskus mahdollista tulkita joko adjektiivin tai verbin määritteeksi, esim. Opetusministeri Maija Rask kertoi pelkäävänsä väkevästi asenteellisia toimittajia, joilla on lisäksi huonot taustatiedot (l), taikka finiittiverbin tai infiniitin määritteeksi: Naisten harmaa käyrä putosi marraskuussa jyrkästi alaspäin, mikä kertoo selvästi kirkastuneista työllisyystoiveista (l).