Modaaliset kommenttiadverbiaalit ovat ilmauksia, joilla esitetään arvioita lauseen sisällön totuudellisuudesta, varmuusasteesta tai perusteista, joilla se ilmaistaan. Ne ilmaisevat puhujan subjektiivisen arvion tai näkökulman. Modaaliset kommenttiadverbiaalit ovat adverbeja, partikkeleita tai paikallissijaisia lausekkeita, esim. ehkä, luultavasti, oletettavasti, näköjään, epäilemättä, ilman muuta, totta kai, tietääkseni, minun ymmärtääkseni, (tietyllä) varmuudella, (tietyllä) todennäköisyydellä. (1601 – 1609.)
Modaalisia kommentteja ovat myös evidentiaaliset ilmaukset, jotka esittävät arvion sanotun pätevyydestä perustuvan muuhun kuin omaan tietoon (» § 1493 – 1495). Tällaisia kommenttiadverbiaaleja ovat mm. kuulemma ja muka. Kommenttiadverbiaaleihin, joskaan ei modaalisiin, kuuluu myös (jonkin lähteen) mukaan.
Asennetta ilmaisevilla adverbiaaleilla puhuja osoittaa, mitä mieltä hän on tilanteesta tai sanotusta. Tällaisina asenneadverbiaaleina voivat esiintyä adverbit, partikkelit ja translatiivisijaiset lausekkeet, esim. toivottavasti, valitettavasti, onneksi, suureksi ilokseni, sekä monet kiteytyneet ilmaukset kuten ikävä kyllä, luojan kiitos, hitto vieköön.
Tiettyjä ilmauksia käytetään sekä kommenttina että tavan adverbiaalina. Esimerkiksi lauseessa Tove Jansson vastasi ystävällisesti – – (k) on adverbi ystävällisesti tavan adverbiaalina ja lauseessa Kertokaa ystävällisesti kommenttejanne sivustosta (E) taas kommenttiadverbiaalina: ’olkaa ystävällisiä ja kertokaa’.
Metatekstuaaliset huomautukset kommentoivat tapaa, jolla asia ilmaistaan. Tällaisina adverbiaaleina käytetään mm. adverbeja kirjaimellisesti, kaiken kaikkiaan, infiniittisiä kiteymiä suoraan ~ rehellisesti ~ suomeksi ~ lyhyesti ~ sanalla sanoen ~ sanottuna, yleisesti ottaen, totta puhuen, niin sanoakseni (» § 514) sekä konditionaalisia lauseita kuten jos saan niin sanoa (» § 1114).
Konnektiivit eksplikoivat tekstin osien välisiä suhteita; ne ovat siis tässä mielessä metatekstuaalisia. Konnektiivisina adverbiaaleina käytetään mm. translatiivisijaisia tai muitakin adverbeja kuten ensiksi, seuraavaksi, lopuksi, lisäksi, muuten, päinvastoin, ennen kaikkea. Konnektiiveja ovat lisäksi lauseketta muodostamattomat partikkelit kuten nimittäin, siis, esimerkiksi, silti, joka tapauksessa (» § 963, 820):