lAinen-johdos ilmaisee kuuluvuussuhdetta tai muunlaista leimallista yhteyttä kantasanan tarkoitteeseen (vrt. possessiiviset adjektiivijohdokset » § 261 – 291). Kantasanoina on semantiikaltaan hyvin erityyppisiä substantiiveja. Usein lAinen-johdos ilmaisee jonkin ryhmän jäsentä.
Vain harvoin lAinen-johdin liittyy adjektiiviin, esim. mustalainen, paholainen, raakalainen, verbiinkin lähinnä jonkin nominaalistavan johtimen välityksellä, esim. kerjäläinen, kiertolainen, syöpäläinen.
Osa lAinen-johdoksista voi toimia paitsi substantiivina myös adjektiivina (» § 625 – 626). Tällaisia ovat varsinkin kansallisuudennimitykset sekä maantieteelliseen alueeseen tai aatteelliseen tms. joukkoon tai kollektiiviin kuuluvuutta ilmaisevat sanat. Kantasanana niissä on usein erisnimi. (Tyypistä sikäläinen » § 626 huom.)
Adjektiiveina tällaiset sanat määrittävät muitakin kuin ihmistarkoitteisia substantiiveja, esim. virolainen kirja. Tällöin ne voivat ilmaista paitsi konkreettista sijaintia tai alkuperää myös tyyppisyyttä tai luonteenomaisuutta kuten kreikkalainen ravintola (’kreikkalaistyyppinen’), slaavilainen melankolia.