Johtimen ‑hkO sisältävät adjektiivit ovat moderatiivijohdoksia: ne ilmaisevat kanta-adjektiivinsa tarkoittaman ominaisuuden joltistakin astetta, mutta kuitenkin vähäisempää kuin johdoksen kanta-adjektiivi sellaisenaan ilmaisee. Moderatiivijohdokselle synonyyminen ilmaus on adjektiivi, jolla on jokin astemäärite kuten varsin, aika, melko(isen) tai vähän, hieman, jonkin verran.
Moderatiivijohdos on mahdollista muodostaa periaatteessa kaikista suhteellisista adjektiiveista, joskin käytössä on melko rajallinen joukko hkO-adjektiiveja. Johdin ‑hkO liittyy adjektiivin genetiivivartaloon, useimmiten kaksitavuiseen tai kolmitavuiseen A-loppuiseen (helpo-hko, hitaa-hko, lämpimä-hkö; poikkeus: ha-pa-hko); kolmitavuisista e-vartaloista mahdollisia kantasanoja ovat kevyt, lyhyt ja ohut (kevye-hkö).
Muunvartaloisista adjektiiveista muodostetut hkO-johdokset ovat satunnaisia ja usein tyyliväritteisiä, esim. tökeröhkö (l), vaatimattomahko (L). Moderatiivi-ilmauksessa voi olla johtimen lisäksi samansisältöinen astemäärite, esim. Takareidet olivat vähän jäykähköt, eikä juoksu tuntunut aivan täydelliseltä (L).
hkO-johdoksia ei muodosteta komparatiivi- ja superlatiivijohdoksista (*suuremmahko, *suurimmahko) eikä leksikaalistumattomista partisiipeista (*odottavahko, *kaatuneehko; leksikaalistumista johdettuja ovat tukevahko, painavahko) eikä yhdysadjektiiveista (*pitkäjalkaisehko, *hyvännäköisehkö). hkO-johdokset eivät komparoidu eikä niistä muodosteta ominaisuudennimiä (*vanhahkompi, *vanhahkoin; *vanhahkous), vaan vain stix-adverbeja, esim. helpohkosti, kevyehkösti.
Huom. Merkitykseltään moderatiivisia ovat myös adjektiivin genetiivimuodon ja lainen-aineksen yhtymät, esim. ahtaanlainen, heikonlainen, pienenlainen. Tämän tyypin sanat esiintyvät usein merkityssävyltään negatiivisissa yhteyksissä, vaikka lainen-adjektiivin kanta-adjektiivi sillään ei olisikaan negatiivissävyinen tai ominaisuuden vähäistä astetta ilmaiseva:
Moderatiivisia ovat myös läntä-loppuiset adjektiivit, esim. lyhyenläntä, vähä(n)läntä, sekä sellaiset (i)nen-loppuiset yhdysadjektiivit kuin suurenpuoleinen tai laihansorttinen. Lisäksi moderatiivisuutta voi ilmaista komparatiivi (» § 635), esim. Eräs vanhempi mies uskaltautuu paiskaamaan ministeriä olalle (l).