Possessiivisten (i)nen-adjektiivien konkreettismerkityksisinä kantasubstantiiveina on sekä ainesanoja (a, d, osin e) että jaotontarkoitteisia sanoja (b).
Myös tarkoitteeltaan abstraktimpi kantasana on mahdollinen (c), samoin deskriptiivinen kantavartalo, esim. ruppainen huopa (L), lähmäinen käsi (K). Sellaiset adjektiivit kuin itkuinen, nuhainen tai nälkäinen ilmaisevat yleensä ihmisen olotilaa.
(i)nen-adjektiivin kantasana voi ilmaista myös adjektiivilla luonnehdittavan tarkoitteen valmistusainetta (d) tai muotoa, olomuotoa tai rakennetta (e).
Samallakin adjektiivilla voi olla erityyppistä käyttöä, esim. savinen saapas ’saapas, jossa on savea’ (a) – savinen astia ’astia, joka on tehty savesta’ (d), kivinen sitruuna (b) – kivinen penkki (d). Valmistusainetta voi ilmaista myös yhdyssanan nominatiivimääriteosa: saviastia, kivipenkki.
(i)nen-adjektiivit voivat kuvata myös väljempää kuuluvuussuhdetta: sitä että luonnehdittavaan sisältyy (i)nen-johdoksen kantasanan tarkoitteen ominaisuuksia tai piirteitä (mutta ei itse tarkoitetta) tai että kantasanan tarkoite on jollain muulla tapaa yhteydessä pääsanan tarkoitteeseen tai sen kaltainen (vrt. mAinen-johdokset » § 280).
Mittaa ilmaisevat esim. kiloinen hauki, metrinen halko, ja (i)nen-adjektiiveihin kuuluu myös värinnimityksiä (keltainen, punainen, sininen).
Jotkin (i)nen-adjektiivit ilmaisevat luonnehtimansa substantiivin tarkoitteen paikallista (g) tai ajallista (h) sijaintia. Tämä merkitys on seurausta kantasanan leksikaalisesta merkityksestä. Kantana voi toimia paitsi substantiivi myös muu nominaalinen vartalo (entinen, etäinen ym.) tai adverbi (ammoinen, silloinen).
(Vrt. suhteellista paikkaa tai aikaa ilmaisevat (i)nen-suhteutusadjektiivit » § 270 – 272; suhteellista sijaintia ilmaisevat immAinen-johdokset » § 281; aikaa ilmaisevat llinen-johdokset » § 277.)