Johtimen ‑(i)kAs (: ‑(i)kkAA-) sisältävät johdokset ovat enimmäkseen adjektiiveja, ja niitä on parisataa sanakirjalekseemiä. Lisäksi (i)kAs-johdoksiin kuuluu runsaat 50 substantiivia. Johdostyyppi ei ole produktiivinen, mutta uudismuodosteet – lähinnä adjektiivit – ovat satunnaisesti mahdollisia. Johtimella on kaksi varianttia: -kAs ja i-alkuinen -ikAs. Kantasanana on useimmiten substantiivi; adjektiivikantaisia (i)kAs-johdoksia on vain muutama: hyväkäs, kelvokas, kuivakas, nuorekas. Johdin kiinnittyy genetiivivartaloon (iä-käs, temperamenti-kas; poikkeus: huop-ikas), jonka pitkä vartalovokaali lyhenee (tunte-ikas).
i:llinen johdinvariantti -ikAs liittyy ee-vartaloihin yksinomaisena vaihtoehtona (ilme-ikäs) sekä vallitsee e- ja A-vartaloisissa kantasanoissa (juon-ikas, sorm-ikas; juov-ikas, särm-ikäs), joista toisaalta on myös kAs-johdoksia (nime-käs, parra-kas). Vaihteluparejakin on, kuten lihaksikas ~ lihaksekas, suonikas ~ suonekas, juurikas (subst.) ~ juurekas (adj.). i-, O- ja U-vartaloon voi liittyä vain i:tön johdin -kAs. Kantoina ei esiinny AA-vartaloita eikä juuri monitavuisia A-vartaloita (humal-ikas, asia-kas), hyvin harvoin myöskään yhdyssanoja (mielikuvitukse-kas). Joillakin (i)kAs-substantiiveilla on kantanaan verbivartalo, johon johdin -kAs liittyy nominaalistavan johdinaineksen välityksellä (nous-u-kas, pist-o-kas, al-o-kas) tai suoraan (asu-kas); supistumavartalo lyhenee (koho-kas). Lisäksi on kantasanattomia (A)kAs-loppuisia adjektiiveja (» § 289).
Substantiivikantaiset (i)kAs-adjektiivijohdokset ovat merkitykseltään possessiivisia. Oheismerkityksenä on usein kantasanan tarkoitteen tai tarkoitteiden runsaus. Kantasubstantiivi on useammin abstrakti- kuin konkreettismerkityksinen.
Jotkin (i)kAs-adjektiivit ilmaisevat sellaista, jossa on kantasanan tarkoitteen tyypillisiä ominaisuuksia, esim. kodikas, lapsekas, miehekäs, nerokas (vrt. mAinen-johdokset » § 280). Merkitykseltään erikoistuneita leksikaalistumia puolestaan ovat esim. aistikas, itsekäs, kohtalokas, mallikas, nenäkäs, nimekäs, sielukas, ytimekäs.
(i)kAs-johdoksella on usein rinnallaan toinen samakantainen possessiivijohdos, esim. oikukas ~ oikullinen, mutkikas ~ mutkainen, laadukas ~ laatuisa, voitokas ~ voittoisa ~ voitollinen, kärjekäs ~ kärkevä. Varianttien merkityksessä voi olla eroakin, esim. arvokas – arvoisa ~ arvollinen, iäkäs – iäinen – ikävä.
(i)kAs-johtimiset substantiivit ovat enimmäkseen substantiivikantaisia ja ilmaisevat ihmistä tai muuta elävää olentoa tai muuta entiteettiä. Sanoissa on joitakin semanttisia keskittymiä:
(i)kAs-substantiiveista osan merkitys on läpinäkyvästi tai lähtökohtaisesti possessiivinen. Substantiivit ovat kuitenkin keskimäärin leksikaalistuneempia kuin samanjohtimiset adjektiivit ja paljolti oppitekoisiakin. Myös joillakin ensisijaisesti adjektiivina esiintyvillä (i)kAs-johdoksilla on substantiivikäyttöä, esim. siivekäs, eväkäs.