Johtimen ‑mAinen sisältävät adjektiivit ilmaisevat kantasanansa tarkoitteen kaltaista. Kantana on yleensä substantiivi, joskus adjektiivikin. Substantiivikantaisena mAinen-johdostyyppi on produktiivinen; sanakirjalekseemejä siinä on runsaat sata. Johdin ‑mAinen liittyy kantasanan nominatiivimuotoon (vesi-mäinen, piste-mäinen [pistemmäinen], ennätys-mäinen, nivel-mäinen, rock-mainen), (i)nen-nominien tapauksessa s-loppuiseen konsonanttivartaloon (ihmis-mäinen).
mAinen-johdokset ovat sikäli yhdyssanamaisia, että johdin liittyy nominatiivimuotoon eikä vokaalivartaloon. Johdin voi myös puuttua rinnastusrakenteissa yhdysosan tavoin (» § 437):
mAinen-johtimiset adjektiivit merkitsevät yleensä kantasubstantiivinsa tarkoitteen kaltaista, sitä muistuttavaa:
mAinen-adjektiivi voi tarkoittaa myös kantasanan tarkoitteelle jossain suhteessa ominaista. Tällöin kantasanan ja luonnehdittavan tarkoitteita ei samasteta, vaan ne vertautuvat toisiinsa jonkin ominaisuuden tai merkityspiirteen suhteen. Esimerkiksi marjamainen viini ei kaikkinensa muistuta marjaa vaan sen maku. Tässä käytössä mAinen-johdin voi liittyä myös henkilönnimeen (joka voi olla kaksisanainenkin).
Lähinnä leksikaalistumia ovat sellaiset mAinen-johdokset kuin ammattimainen ’ammatin tavoin, ammatiksi harjoi(te)ttava’, räjähdysmäinen ’nopea, raju’, sikamainen ’siivoton, säädytön’, vaistomainen ’vaistonvarainen’. Lisäksi on joitakin adjektiivikantaisia mAinen-adjektiiveja kuten halpamainen, pikkumainen, raakamainen, turhamainen. Ne ovat kantasanaansa nähden merkitykseltään yksilöllisesti erikoistuneita ja sävyltään usein negatiivisia, samoin kuin monet substantiivikantaisetkin mAinen-johdokset, esim. kanamainen, raukkamainen.